U 22 države SAD-a raste broj oboljelih od koronavirusa

Foto: EPA

DOK države SAD-a uklanjaju sve više restrikcija, građani izlaze na ulice i prosvjeduju. U isto vrijeme, gotovo polovina država SAD-a bilježi porast u slučajevima oboljelih od koronavirusa. 

Ali, kako javlja CNN pozivajući se na novu studiju, stanje bi bilo puno gore da se države nisu zatvorile. 

22 države SAD-a bilježe porast slučajeva

Da se države nisu zatvorile, više od 1,9 milijuna Amerikanca oboljelo bi od koronavirusa, a više od 110.000 njih umrlo bi u samo četiri mjeseca, pokazuju podaci Johns Hopkins Sveučilišta.

Diljem SAD-a 22 zemlje bilježe porast slučajeva koronavirusa. Oko 20 država pak ima pad broja slučajeva, dok je osam država na istom.

Jedna od država s najvećim porastom slučajeva je Florida, gdje se broj novooboljelih popeo za 46 posto. 

Šef WHO-a poručio je u nedjelju kako je tog dana bilo najviše prijavljenih slučajeva u jednom danu diljem svijeta još otkako je pandemija počela. 

“Jučer je prijavljeno više od 136.000 slučajeva. To je najviše do sada. Gotovo 75 posto dolazi iz deset zemalja”, rekao je.

Pomoglo je zatvaranje crkvi i škola

Sveučilište Berkeley je provelo studiju koja kaže da je pomoglo zatvaranje crkvi i škola u travnju. 

“Studija ne procjenjuje koliko je života možda spašeno ovim mjerama, ali uz toliko infekcija, stopa smrtnosti bi bila puno veća nego sada”, poručili su.

Dodaju kako zbog tih mjera pati ekonomija, ali kako je javno zdravstvo na dobitku.

Strahuje se od širenja virusa na prosvjedima

I dok prosvjednici traže kraj rasizma i policijske brutalnosti, zdravstveni stručnjaci ih upozoravaju da budu oprezni.

Strahuje se da će se prosvjedima proširiti koronavirus pa liječnici kažu da je jako važno da prosvjednici nose maske za lice i da se drže na distanci jedni od drugih koliko god da je to moguće.

Direktor američkog Centra za kontroli i prevenciju bolesti, Robert Redfield, rekao je kako vjeruje da bi prosvjedi mogli dovesti do povećanja broja slučajeva te kako smatra da bi sve prosvjednike trebalo testirati na virus.

Pročitajte više