U "3. MAJU" POLOŽENA KOBILICA ZA TANKER ZA "ULJANIK PLOVIDBU"

U Brodogradilištu "3. maj" danas je položena kobilica za izgradnju prvoga od dva kemijska tankera, od kojih je svaki vrijedan 30.000 dolara i nosivosti 47.300 tona, za naručitelja "Uljanik Plovidbu" iz Pule.

Oba tankera služit će za prijevoz kemikalija, nafte i naftnih prerađevina, bit će dugački 182,5 metara i široki 32,2 metra, a predviđena je brzina od 14,6 čvorova. Rok isporuke je prosinac 2004., a oko 60 posto opreme broda i oko 50 posto ugrađenog materijala bit će domaće proizvodnje.

Direktor "Uljanik Plovidbe" Dragutin Pavletić rekao je da će oba broda biti izgrađena uz potporu Ministarstva pomorstva, prometa i veza, te subvencijom od 10 posto cijene broda. Plovit će pod hrvatskom zastavom i zapošljavati domaće pomorce, rekao je.

"Uljanik Plovidba" i dalje će izgradnju brodova za svoju flotu ugovarati s domaćim brodogradilištima. Sada ta tvrtka ima pet brodova, a izgradnjom dvaju tankera u Brodogradilištu "3. maj" bit će zaokružen desetogodišnji ciklus obnove Uljanikove flote, rekao je Pavletić, ističući da domaća brodogradnja stvara najsofisticiraniji i najkvalitetniji proizvod.

Predsjednik Uprave tog brodogradilišta Gvozden Rukavina rekao je kako u knjizi narudžaba trenutačno ima devet brodova. U tijeku su pregovori o izgradnji još desetak brodova pa bi, ako pregovori budu uspješni, "3. maj" u knjizi narudžaba za sljedeće tri godine mogao imati oko 20 brodova. Po njegovim riječima, rokovi isporuke brodova u tom se brodogradilištu skraćuju. Donedavno je do isporuke bilo potrebno oko 16 mjeseci, sada izgradnja traje oko 14 mjeseci, a brodovi čija je izgradnja tek počela trebali bi biti završeni za 12 mjeseci, rekao je. Ove godine "3. maj" će isporučiti tri broda, rekao Rukavina i dodao kako to brodogradilište u prosjeku isporuči četiri broda na godinu.

(Hina) hšup vkn

Pročitajte više