U ˝3. maju˝ potpisan kolektivni ugovor

PREDSTAVNICI sindikata i Uprave brodogradilišta ´3. maj´ danas su potpisali kolektivni ugovor kojim se uređuju radna i materijalna prava oko 2700 zaposlenika, a po odredbama ugovora osnovica za izračun plaće ostat će 1250 kuna. Ostale naknade i nagrade isplaćivat će se u skladu s financijskim mogućnostima brodogradilišta.

Do sada su se u ´3. maju´ provodile odredbe granskog kolektivnog ugovora, a prava i obveze radnika određivale unutarnjim pravilnicima o radu i plaći. Pregovori o potpisivanju kolektivnog ugovora započeli su prije dva mjeseca nakon što je Vlada svim brodogradilištima uputila naputak o obveznom sklapanju kolektivnih ugovora.

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u ´3. maju´ Franjo Lovreković rekao je novinarima da taj sindikat tu obvezu nije rado prihvatio, ali da ju je izvršio. U boljim vremenima postigli bismo bolje uvjete, dodao je.

Povjerenik Hrvatske udruge sindikata, drugoga po broju članova sindikata u ´3. maju´, Veljko Begonja smatra da je najvažniji rezultat danas sklopljenog ugovora to što se prava radnika neće moći mijenjati bez suradnje uprave i sindikata. Dodao je da je potrebno poboljšati uvjete rada u tom brodogradilištu.

Plaće radnika ´3. maja´ u 2002. kasnile su 10 do 15 dana, a po riječima predsjednika Uprave Zdenka Marčelje, plaće za studeni bit će isplaćene do Božića.

Marčelja je ustvrdio da je oko 10 posto radnika na bolovanju, među radnicima koji rade u težim uvjetima i do 15 posto, te da bi se broj bolovanja mogao smanjiti za oko 2 posto. Radnike je potrebno bolje opremiti sredstvima zaštite na radu, ali unatoč tomu, ozljeda na radu prošle je godine bilo relativno malo, kazao je Marčelja. Predstavnicima sindikata Marčelja je zahvalio na razumijevanju teškog stanja u tom brodogradilištu.

Ove godine ´3. maj´ će isporučiti tri broda. Do kraja 2003. planira se isporuka pet brodova, od kojih je gradnja jednoga trebala biti završena u 2002. Do kraja 2004. ugovorena je izgradnja ukupno sedam brodova, a očekuje se sklapanje ugovora za još dva, rekao je Marčelja. Istaknuo je da je u tijeku izrada plana restrukturiranja i racionalizacije poslovanja ´3. maja´ koji će biti gotov do početka sljedeće godine i pokazati da je domaća brodogradnja sposobna opstati na svjetskom tržištu.

Pročitajte više