U 85. godini preminula Staljinova kćerka

KĆERKA sovjetskog diktatora Josifa Vasionaroviča Staljina, Svetlana Alilujeva, preminula je u 85. godini života u američkoj saveznoj državi Wisconsin, prenosi agencija AP.

Vijest o smrti službeno je od liječnika objavljena tek danas popodne po američkom vremenu, iako je Alilujeva umrla još 22. studenoga od raka debelog crijeva.

Njen bijeg iz SSSR-a 1966. godine, u vrijeme Hladnog rata, u svijetu je bombastično odjeknuo. Prvo je, uz odobrenje sovjetskih vlasti, otputovala u Indiju odnijeti pepeo svog trećeg supruga Brijesha Singha, no kad se trebala vratiti kući, otišla je u američku ambasadu u New Delhiju i zatražila politički azil.

Nekoliko mjeseci nakon dolaska u SAD napisala je knjigu o životu u SSSR-u "Dvadeset pisama prijatelju", koja je odmah postala svjetski bestseler. Svetlana je bila jedina Staljinova kćerka, kojoj je majka umrla kad joj je bilo šest godina, a nakon toga je odgajala dadilja.

U SSSR-u je ostavila dvoje djece, a kasniji pokušaji da se s njima zbliži nisu imali uspjeha. Rusko ime promijenila je 1970. udajom za Williama Petersa, i otada koristi kraću verziju i zove se Lana Peters. U SSSR-u je zadnji put bila sredinom osamdesetih, nakon čega se zarekla da se nikad više neće vratiti u prvu domovinu. Staljin više nema žive djece.

Pročitajte više