U 90. godini umro bivši predsjednik Kenije

Foto: EPA

BIVŠI predsjednik Mwai Kibaki, treći predsjednik u povijesti Kenije, umro je u 90. godini, priopćio je u Nairobiju sadašnji predsjednik Uhuru Kenyatta. "Ovo je tužan dan za našu zemlju. Izgubili smo velikog čovjeka, bivšeg predsjednika Mwaija Kibakija", rekao je Kenyatta u službenom proglasu o smrti koji je objavila državna televizija.

Mwai Kibaki, bivši profesor ekonomije školovan u Ugandi i Londonu, koji se u politiku uključio kad je Kenija 1963. stekla neovisnost, izabran je 2002. zahvaljujući obećanju o suzbijanju korupcije, nakon više od 20 godina vladavine autoritarnog Daniela arapa Moija. No desetogodišnja vladavina tog pripadnika plemena Kikuyua bila je obilježena korupcijskim aferama i najgorim političkim nasiljem od osamostaljenja.

Nakon odlaska s vlasti povukao se iz javnosti

Krajem 2007. njegov osporavani reizbor završio je sukobom dvaju najvećih plemena u zemlji, Kikuyua i Kalenjina, u kojima je poginulo više od 1000 ljudi, a stotine tisuća su raseljene. Ta su stradanja dandanas duboka rana u povijesti Kenije.

Taj bivši ministar financija bio je zaslužan za oživljavanje tada posrnulog kenijskog gospodarstva kroz plan Vision2030, koji je nastavio njegov nasljednik Kenyatta. Kibaki se nakon odlaska s vlasti 2013. povukao na svoje imanje stotinjak kilometara sjeverno od Nairobija.

Pročitajte više