U akciji Tara "palo" 40-ak osumnjičenika: Sutra prva privođenja istražnom sucu

U ČETVRTAK ujutro počet će prva privođenja osumnjičenih krijumčara ljudi, droge i oružja uhićenih tijekom dana u združenoj operativnoj akciji hrvatske policije i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Uskok), nazvanoj "Tara".

Uskok će podnijeti najmanje četiri istražna zahtjeva, a sutra tijekom jutra i prijepodneva istražnom sucu će biti priveden veći broj osumnjičenika. Akcije službeno još nije gotova, ali prema neslužbenim izvorima akcija je pri kraju.

Nad osumnjičenim osobama i dalje se provode kriminalističke obrade, a u tijeku je i veći broj pretraga obiteljskih kuća, stanova i vozila kojima su se osumnjičenici koristili. Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec, prijepodne nam je tek potvrdio da je akcija u tijeku, ali nije želio govoriti o njenim detaljima.

Prema našim informacijama uhićeno je oko 40 osoba. Najmanje 20-ak osoba je uhićeno na širem zagrebačkom području, u Bosni i Hercegovini je uhićeno pet, u Austriji četiri, a u Sloveniji dvije osobe.

Policija u BiH je tijekom dana priopćila da su uhićenja obavljena u Sarajevu, Orašju i Posušju. Svih pet uhićenih osoba predano je nadležnom državnom tužiteljstvu BiH, a tereti ih se za krijumčarenje osoba preko međudržavne granice.

Kodno ime "Tara"

U priopćenju koje je poslalo Ravnateljstvo policije stoji kako je u pet sati ujutro na području 11 policijskih uprava u Republici Hrvatskoj započela operativna akcija "Tara", usmjerena prema organiziranim skupinama koje se bave krijumčarenjem osoba iz više zemalja ishodišta u zemlje Europske unije.

Akciju se počelo pripremati 2008. godine, a provođena je u suradnji s policijama i odvjetništvima u Sloveniji, BiH i Austriji. Hrvatska policija akciju je provodila u suradnji i koordinaciji s Uskokom. Akcije je pripremana u najvećoj tajnosti, a sama priprema je u suradnji s policijama u Austriji, BiH i Sloveniji trajala oko godinu dana.

Uhićenja u Međimurju

U ovoj akciji su, navodno, u međimurskom romskom naselju u Sitnicama uhićene neke osobe koje se povezuju s mađarskim kriminalnim skupinama. Uhićivanje osoba počelo je u pet sati ujutro na području cijele Hrvatske, a najviše ljudi je uhićeno na području Policijske uprave zagrebačke dok u akciji sudjeluje nekoliko stotina pripadnika temeljne i specijalne policije koji su za nju, navodno, saznali tek jutros.

 I.Kri./R.I.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više