U Americi odobren Pfizerov lijek za koronu

Ilustracija: EPA

AMERIČKA Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je tabletu koja može spriječiti ozbiljne komplikacije od koronavirusa. 

Pfizerova tableta bila je 89 posto učinkovita u smanjenju rizika od teške bolesti i smrti od koronavirusa te je pokazala učinkovitost protiv omikrona. 

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla procijenio je da će 1200 smrtnih slučajeva i 6000 hospitalizacija biti spriječeno na svakih 100 tisuća pacijenata oboljelih od koronavirusa koji prime ovu terapiju. 

Plan je - trajno odobrenje

Tablete Pfizera, zajedno sa starijim antivirusnim lijekom koji se naziva ritonavir, prodavat će se pod imenom Paxlovid.

Tretman se sastoji u uzimanju dvije tablete na dan, svakih 12 sati tijekom pet dana čim se bolest dijagnosticira i u roku od pet dana od pojave simptoma.

Pfizer planira podnijeti novi zahtjev agenciji FDA u 2022. godini kako bi ishodio trajno odobrenje.

Europska agencija za lijekove već je je žurnim postupkom odobrila Paxlovid.

Ti rezultati premašuju one koje je objavio Merck & Co za svoj lijek molnupiravir, za koji se pokazalo prošli mjesec da je prepolovio izglede smrti ili hospitalizacije za pacijente oboljele od covida, koji imaju visoki rizik za teško obolijevanje. Antivirusni lijekovi predstavljaju dodatak cjepivima koja štite od covida-19.

Što kaže kliničko ispitivanje?

Prvi rezultati Pfizera temelje se na kliničkim ispitivanjima na nešto više od 1200 pacijenata koji su imali covid-19 i rizik za razvoj težeg oblika bolesti, poput pretilosti ili dobi. Kroz nekoliko dana od pojave prvih simptoma dio njih primio je Pfizerov lijek, a ostali placebo.

Pokazalo se da je 0.8 posto onih koji su dobili Pfizerov lijek u rok od tri dana od pojave simptoma bilo hospitalizirano, a nitko nije umro u razdoblju od 28 dana od tretmana. U usporednoj skupini za placebo-pacijente takvih je bilo 7 posto, uz sedam smrtnih slučajeva.

Što je molnupiravir i koliko je učinkovit?

Što dosad znamo o lijeku Merck & Co.-a? Mnogi smatraju da je molnupiravir odlično rješenje jer se tako možemo liječiti protiv koronavirusa, a da pritom ne boravimo u bolnici, navodi CNN.

Naime, kada se pacijentu dijagnosticira zaraza covidom-19, on može započeti terapiju ovim lijekom i dva puta dnevno tijekom pet dana uzimati četiri kapsule od 200 miligrama (ukupno 40 tableta).

"Za razliku od cjepiva, koja izazivaju imunološki odgovor, molnupiravir ometa replikaciju virusa", rekao je Sanjaya Senanayake, specijalist za zarazne bolesti sa sveučilišta Australian National University.

Molnupiravir također smanjuje rizik od hospitalizacije

Preliminarni rezultati treće faze kliničkih ispitivanja, koje je provodila tvrtka Merck na više od 700 necijepljenih pacijenata, pokazali su da bi tableta mogla smanjiti rizik od hospitalizacije ili smrti za približno 50%, u usporedbi s pacijentima koji su uzimali placebo.

Sudionici su tijekom ispitivanja dobili tabletu ili placebo unutar pet dana od početka simptoma zaraze, a u roku od 29 dana nitko od onih koji su dobili molnupiravir nije preminuo, za razliku od osam ispitanika koji su primili placebo.

Pročitajte više