U arheološkom muzeju u Zagrebu otvorene dvije izložbe

IZLOŽBA "Na tragovima vremena" na kojoj je radila grupa autora s izloženim predmetima iz antičkoga razdoblja, te izložba unikatnog kiparenog nakita "Crveno, bijelo, plavo" autorice Ree Boschi Gogolja, otvorene su danas u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Izložba "Na tragovima vremena" nastala je odabirom predmeta iz privatne arheološke zbirke Mateja Pavletića koju je Arheološki muzej otkupio 2001. od njegove kćerke Ive Bačić, istaknuo je jedan od autora izložbe Ivan Radman - Livaja.

Od 1269 otkupljenih predmeta različitog sadržaja za današnju je izložbu odabrano njih 577 iz antičkog razdoblja, te se mogu pogledati predmeti od stakla, keramike, bronce i drugo, napomenuo je također jedan od autora izložbe ravnatelj Muzeja Ante Rendić - Miočević.

Riječ je o narukvicama, privjescima, prstenju, ogrlicama, šivaćim iglama, pincetama, žličicama, ključevima i brojnim drugim predmetima.

Ivan Radman - Livaja dodao je i kako je grupa autora na toj izložbi radila punih godinu dana, te će bogatstvo antičkih predmeta kojima obiluje ta izložba naći mjesto u stalnom postavu toga Muzeja.

Na izložbi su radili i Jacqueline Balen, Željko Demo, Miljenka Galić, Sanjin Mihelić, Ivana Ožanić i Igor Uranić.

Izložba "Crveno, bijelo, plavo" akademske kiparice iz Zagreba Ree Boschi Gogolja inspirirana je po riječima same autorice prisutnošću života od početka ljudskog postojanja do danas na području Jadranskog mora i priobalja.

U sva tri opusa (crveno, bijelo, plavo) izložene su ogrlice, naušnice, narukvice i prstenje.

No, opus "crveno", za koje autorica kaže da simbolizira ljubav, predstavljen je kristalima, opus "bijelo" koji predstavlja nadu u život, predstavljen je biserima i gorskim kristalima, te opus "plavo" koji predstavlja slobodu, predstavljen je safirima i plavim koraljima.

Izložba je već bila postavljena na Beverly Hillsu i u Hollywoodu, te u Lyonu, a nakon Zagreba bit će postavljena i Los Angelesu, New Yorku, Genevi i Muenchenu.

Rea Boschi Gogolja školovana je u Zagrebu gdje je i diplomirala kiparstvo, a poslijediplomski studij za konzervaciju i restauraciju u Švicarskoj.

Studijski je boravila u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Austriji, Švicarskoj, Sloveniji, Grčkoj i SAD-u.

Sudjelovala je na više izložaba u zemlji i inozemstvu.

Obje izložbe koje će biti otvorene do kraja rujna, otvorila je Heda Šlogar u ime Gradskog ureda za kulturu.

(Hina) xsdju yaz

Pročitajte više