U Australiji je toliko vruće da se zmije kriju u WC školjkama i tuš kabinama

Screenshot: Facebook/Snake Catcher Noosa

U AUSTRALIJI zmije često posjećuju prigradska dvorišta i domove. Znaju se grijati i uživati na suncu, a ako postane prevruće, traže hladna mjesta poput pukotina u zidu, prostora ispod hladnjaka, ispod roštilja ili iza klima uređaja.

No kada zrak istovremeno postane i vruć i suh, traže mjesta koja su vlažna, piše The Washington Post.

Luke Huntley, hvatač zmija u Queenslandu, tijekom rekordnog toplinskog vala koji je pogodio Australiju često uklanja zmije iz kupaonica. Prošlog je tjedna uhvatio pitona od dva metra koji se kroz otvorena vrata uvukao u tuš kabinu kako bi pobjegao od vrućina, ali i došao do vode. Nekoliko dana ranije, u drugoj kući, izvukao je malu zmiju iz zahodske školjke.

Piton u zahodskoj školjci

Nedavno je, primjerice, jedna žena otišla na WC u slabo osvijetljenu kupaonicu u svojoj kući u Brisbaneu. Nakon što je sjela na zahodsku školjku, osjetila je lupkanje po koži. Helen Richards pogledala je u zahodsku školjku i u njoj vidjela pitona kako gleda točno u nju.

Prosječna temperatura u Australiji porasla je za oko 2 stupnja od 1910. godine, zbog čega dolazi do češćih toplinskih valova i teških suša. A s toplijim vremenom sve je više zmija po dvorištima.

140 vrsta kopnenih zmija

Australija ima oko 140 vrsta kopnenih zmija. Kako se gradovi šire na njihova prirodna staništa, stanovnici i njihovi kućni ljubimci sve se češće susreću sa zmijama, osobito tijekom proljeća. 

"Kako dolazi proljeće i postaje sve toplije, zmije izlaze na sunce kako bi uživale", izjavio je biolog Timothy Jackson iz australskog Odjela za istraživanje otrovnica. "Kada zatopli, zmije ogladne jer možda nisu jele mjesecima."

No zmija se, smatra biolog, ne bi trebalo bojati.

Pojeo kućnu mačku

"Nema razloga za paniku, ali bismo trebali bolje obratiti pozornost na naše okruženje jer, kao što znamo, susreti sa zmijama ne završavaju uvijek dobro", rekao je Jackson. "Važno je shvatiti da nas zmije ne namjeravaju napasti. Posljednja stvar koju zmija želi vidjeti kada je u potrazi za hranom je divovski primat, pas ili mačka."

Nažalost, ponekad se dogode iznimke. Hvatač zmija Luke Huntley prošlog je tjedna intervenirao u domu gdje je piton pojeo kućnu mačku.

Pročitajte više