U Australiji počelo glasanje o pravima domorodačkih naroda

Foto: FaH

U Australiji je počelo rano glasanje o reformi kojom bi se prvi put priznali domorodački narodi u ustavu iz 1901. godine. 

Prijedlog, koji bi domorodačkim narodima dao pravo da ih se konzultira o politici koja ih se tiče, uživa manjinsku potporu, pokazuju novije ankete.

"Borimo se da zadržimo dodatni sloj birokracije izvan našeg ustava", rekla je 60-godišnja protivnica prijedloga Dee Duchesne u Sydneyju na ranom glasanju. Oni koji neće moći glasati 14. listopada kad se održava referendum, mogu dati svoj glas ranije. 

Danas su se otvorila birališta u Novom Južnom Walesu, Queenslandu, Južnoj Australiji i Teritoriju glavnog grada Australije, a jučer u ostatku zemlje. 

Ispred birališta u središtu Sydneyja, aktivisti obje strane dijelili su pamflete.

Protivnici kažu da plan nije razrađen

Zagovornici ustavnih amandmana smatraju da bi konzultacije s Aboridžinima i Otočanima Torresovog tjesnaca pomogle da se osmisle učinkovite politike.

Protivnici kažu da plan nije razrađen, da stvara nepotrebnu birokraciju, pokreće rasne podjele, daje posebne privilegije domorodačkom narodu i da ne bi značajno popravio njihovu situaciju. 

Nedavna istraživanja javnog mnijenja pokazuju da bi za ustavne promjene glasalo nešto više od 40 posto birača, dok su protivnici na gotovo 60 posto.

Anketa Guardian Essentiala objavljena u utorak ukazuje na lagani porast za "da", no strana "ne" ostaje u vodstvu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više