U Austriji napokon uhićen hrvatski narkoboss Ivan Skender

HRVATSKI državljanin Ivan Skender uhićen je s dva kilograma kokaina i još trojicom svojih suradnika prošlog četvrtka u blizini Graza, rekao je viši inspektor iz Policijske uprave Graz Maximilian Ulrich.

Inspektor Ulrich u razgovoru za Hinu precizirao je da su hrvatski državljani Ivan Skender, Milan i Zdravko Novak te nizozemski državljanin Marko Mušterić uhićeni u četvrtak, 14. kolovoza, u 19.25 u mjestu St. Veit am Vogau, oko 20 km udaljenom od graničnog prijelaza Spielfeld.

Skender i njegova grupa uhićeni su zahvaljujući zajedničkoj akciji austrijske i hrvatske policije protiv preprodavača i krijumčara droge. U okviru operacije djelatnici MUP-a su istog dana u Zagrebu uhitili još jednog člana skupine, 37-godišnjeg Vladimira Mikulića, zaposlenog u građevinskom poduzeću blizu Graza, koji je Skenderovoj skupini služio kao kontaktna osoba. Dan kasnije, u petak, 15. kolovoza, austrijska policija u Grazu je uhitila dva austrijska državljanina, od kojih je jedan bio kontakt za prodaju prokrijumčarenih narkotika, a drugi je dulje vremena kupovao veće količine kokaina.

Inspektor Ulrich istaknuo je kako je Skenderova skupina radila vrlo profesionalno i stalno mijenjala mjesto na kome se nalazi. Uhićenju su prethodile dugotrajne mjere praćenja i opserviranja a na sam dan uhićenja austrijski policajci punih su deset sati neprekidno čekali u zasjedi kako bi zatekli Skendera sa suradnicima i zaplijenjenim kokainom.

Neposredan povod za uhićenje su, rekao je Ulrich, dali kolege iz Odjela za narkotike policije u Grazu koji su, prateći uhićenog austrijskog kupca kokaina, doznali i za ovu pošiljku.

Zbog uhićenja Skenderove skupine i zaplijene dva kilograma kokaina, jedne od najvećih količina zaplijenjenih na području Policijske uprave Graz, austrijska policija u srijedu je organizirala i izvanrednu konferenciju za novinare u Grazu, na kojoj u ime hrvatskog MUP-a sudjeluje načelnik Odjela kriminaliteta droga Darko Dundović.

Skender u transkriptima Tuđmana i Šuška

Skender (42) je prozvan hrvatskim kraljem narkomafije u listopadu 2000. godine kada su objavljeni transkripti razgovora Franje Tuđmana, Gojka Šuška, Ivana Penića, Ivića Pašalića i Miroslava Tuđmana. U jednom razgovoru s Tuđmanom tadašnji ministar Šušak prvom hrvatskom predsjedniku objašnjavao da je Skender glavni diler u Dalmaciji i Hercegovini te da mu nitko niša ne može dokazati.

Skender je navodno surađivao s pripadnicima Kažnjeničke bojne u Hercegovini, Vinkom Martinovićem Štelom, Ivom Šuškom Ćićom, dok mu je u švercu automobila glavna desna ruka bio Željko Maglov.

Za Skendera su radili i neki generali, pa je, kako su prije tri godine pisali mediji, droga avionima Cessna dovožena u bazu Šepurine kraj Zadra te se ondje pakirala i slala dalje na tržište.

Skender je navodno sudjelovao u neuspjelom atentatu na suvlasnika Euroherca Dubravka Grgića zbog raketa od pola milijuna marka , a navodno je bio umiješan i u ubojstvo bankara Ibrahima Dedića. Prema pisanju Globusa, Skender je bio povezan s Vinkom Žuljevićem klicom te s Ivanom Andabakom.

Pisalo se da je Skender plastičnom operacijom pokušao promijeniti izgled nakon što uhićeni neki ljudi s kojim je surađivao. Nakon napisa u medijima Skender je podnio brojne sudske tužbe protiv novinara i izdavača jer su , kao su tvrdio, pisali laži. Negirao je da je povezan s prodajom droge ili bilo kojim drugim kaznenim djelom za koji su ga mediji optuživali.

Skender, koji je rodom iz Lovreća, tada je rekao da živi od 2000 kuna mirovine te da nema ni za kavu.

                                            

Pročitajte više