U Austriji uhićen general Jovan Divjak, "sarajevski heroj", zbog ratnog zločina

SINOĆ oko 20.30 sati na bečkom aerodromu uhićen je 73-godišnji Jovan Divjak, nekadašnji general JNA i general Armije BiH. Kako javlja Radio Sarajevo bio je ključna figura otpora Sarajeva tijekom opsade 1992. do 1995. godine.

Divjak je uhićen na temelju optužnice Republike Srbije u kojoj se tvrdi da je u svibnju 1992. godine zajedno s još 18 osoba počinio ratni zločin nad pripadnicima JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici. Na temelju optužnice izdane su crvene Interpolove tjeralice za 19 osoba, no Interpol je kasnije te tjeralice ukinuo, međutim srpske vlasti nisu ukinule tjeralice.

Divjak je dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva za 2005. godinu. Radio Sarajevo javlja kako se posebno zalagao za sudbinu djece za koje kaže da su najveće žrtve agresije.

Ganić: Kriva je država

Ejup Ganić uhićen je na londonskom aerodromu također na temelju srpske tjeralice za navodne zločine prema JNA u Dobrovoljačkoj ulici. Ganić, ratni BiH ministar, tvrdi da je za to kriva nemarna država koja dokumentaciju o Dobrovoljačkoj nije dostavila Interpolu i zemljama Europske unije.

Na pitanje novinara zašto to Srbiji ako je sasvim jasno da će se slučaj riješiti u korist Divjaka nakon mjeseci drame, Ganić odgovara: "Pa Srbi pokušavaju svojim novim generacijama nakon tog velikog gubitka Srbije predstaviti da su bili u pravu, da su drugi napadali Srbiju, a ne da je Srbija kriva za rat u bivšoj Jugoslaviji i agresiji na BiH. A to im polazi za rukom zbog naše pasivnosti."

Pročitajte više