U Bakru potpuno poplavljena riva. PMF: More je za metar više od prosjeka

Foto: PMF

Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) je objavio da je jutros u 7:14 na mareografskoj postaji u Bakru zabilježen vodostaj koji za 105 cm premašuje srednju morsku razinu. 

U Bakru je i prošli petak zabilježen visok vodostaj koji za 107 centimetara premašuje srednju morsku razinu, što je jedan od najvećih vodostaja zabilježenih od 1929. kada je utemeljena mareografska postaja u Bakru.

S Geofizičkog odjela PMF-a kažu da je nekoliko mogućih čimbenika koji mogu pridonijeti ovako visokoj morskoj razini.

"Olujni uspor i klimatske promjene"

Jedan od tih čimbenika je tzv. olujni uspor, tj. uzdignuće morske razine povezano s djelovanjem niskog tlaka zraka i olujnog južnog vjetra.

Još su jedan čimbenik plimne oscilacije, koje su kulminirale danas prijepodne. Pojavi izuzetno visokih vodostaja pridonosi i porast morske razine povezan s klimatskim promjenama, čija brzina u posljednjim desetljećima u Jadranu iznosi oko 3 mm/god.

Ponavljanje izuzetno visokog vodostaja unutar samo četiri dana ukazuje na utjecaj klimatskih promjena: ekstremni iznosi vodostaja zabilježeni su i ranije, ali se njihovo uzastopno pojavljivanje opaža istom u novije vrijeme, navode sa zagrebačkog fakulteta. 

Pročitajte više