Pogledajte red u Banjoj Luci, mladi čekaju papire da pobjegnu van

Foto: Klix
 
PRVI radni dan u novoj godini okupio je desetke mladih ljudi koji su od ranih jutarnjih sati stajali pred vratima Konzulata Republike Slovenije u Banjoj Luci i čekali vize, piše Klix.
 
Time je i u novoj godini nastavljen trend odlazaka mladih iz Bosne i Hercegovine. Oni u toj zemlji ne vide budućnost. Ispred zgrade konzulata čekali su kako bi bili primljeni na razgovor, uglavnom zbog dobivanja radnih viza. 
 
Zemlje u koje se odlučuju otići su, uz Sloveniju, Njemačka, Austrija, Norveška i Australija. 
 
Prošle godine u Sloveniji zaposleno 18.118 mladih iz BiH
 
U posljednje četiri godine, prema Sporazumu između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine, u Sloveniji je ukupno zaposleno 18.118 radnika. 
 
U 2013. godini zaposlena je 661 osoba, u 2014. godini zaposleno je 1870 osoba, tijekom 2015. godine u Sloveniji je zaposleno 2677 BiH državljana, 2016. godine 4478, a protekle godine, prema podacima do 31. listopada, u Sloveniji je zaposleno 8132 osobe s državljanstvom BiH. Veliki dio njih zaposlen je uz posredovanje Agencije za rad i zapošljavanje BiH. 

U Sloveniji velika potražnja za vozačima
 
Prema sporazumu o zapošljavanju državljana BiH u Sloveniji, posao mogu tražiti i dobiti osobe koje ispunjavaju uvjete tražene u pojedinom oglasu za posao. Radi se o uvjetima koje poslodavci i inače traže: radnom iskustvu, kvalifikacijama i posebnim uvjetima. 
 
U Sloveniji se najviše radnika traži u zanimanjima profesionalnih vozača (uključujući i međunarodni transport, u svim kategorijama), a traženi su i varioci, zidari, električari, armirači, tesari, elektroinstalateri i bravari.

Pročitajte više