U Belgiji uhićen vođa desničarske skupine koja je planirala teroristički napad

Ilustracija: EPA

Protuteroristička policija u Belgiji uhitila je mladića i djevojku pod optužbama da su članovi krajnje desničarske skupine koja je planirala bombaške napade i poticanje nasilja.

Par, muškarac i žena u ranim 20-ima, uhićeni su nakon niza racija u Diepenbeeku i Ostendeu, rekli su tužitelji. U jednoj od kuća pronađena je velika količina nacističkih memorabilija i zastava, dodali su.

Optužbe protiv njih dvoje uključuju i "novačenje ljudi s ciljem počinjenja terorističkih zločina". Sumnjiči ih se i za pripremanje terorističkih djela, piše BBC.

Belgijske racije bile su dio europske operacije protiv desničarskog terorizma koja je također uključivala racije u Hrvatskoj, Njemačkoj, Litvi, Rumunjskoj i Italiji, prema europskoj kriminalističkoj agenciji Europol.

Sveukupno je pet osoba uhićeno, a sedam ih je ispitano u različitim zemljama, navodi se. MUP je objavio da su i u Hrvatskoj uhićene dvije osobe. Kako neslužbeno doznaje HRT, jedan ima 16, a drugi tek 14 godina. Uhićeni su na području središnje Hrvatske, jugoistočno od Zagreba.

"Daan C je bio vođa skupine"

Dvije osobe koje je privela belgijska policija identificirane su kao Daan C, rođen 2000., i Kayley W, rođena 2002. Daan C je pritvoren dok traje istraga, dok je Kayley W puštena nakon ispitivanja.

"Oboje su osobe osumnjičene za sudjelovanje u aktivnostima terorističke skupine, s Daanom C kao vođom", stoji u priopćenju federalnog tužitelja.

"Postoje naznake da su osumnjičenici bili aktivni na nekoliko šifriranih platformi ekstremne desnice, pozivajući ljude na počinjenje terorističkih djela, regrutirajući nove članove i dijeleći informacije o tome kako koristiti 3D printano vatreno oružje", stoji u priopćenju.

"Također su kod njih pronađeni materijali koji se mogu koristiti za proizvodnju bombi kućne izrade i benzinskih bombi."

Tužitelji su objavili i da su neki članovi skupine napisali manifest, te da postoje naznake da su raspolagali oružjem.

"Unatoč mladoj dobi nekih od osumnjičenika postoji povećan rizik da će neki od njih uskoro poduzeti akciju", priopćio je Europol.

Pročitajte više