U Beogradu počelo suđenje "Škopionima"

PRED Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu u utorak je počelo suđenje petorici pripadnika paravojne postrojbe "Škorpioni" za ubojstvo šestorice Muslimana iz Srebrenice zarobljenih u srpnju 1995. godine, a prvooptuženi, zapovjednik te postrojbe Slobodan Medić, u svojoj je obrani negirao učešće u zločinu.

On je rekao kako, dok video-snimak zločina nije javno prikazan početkom srpnja ove godine, nije čuo za strijeljanje šestorice muškaraca u mjestu Godinjske Bare kod Trnova u BiH 16. ili 17. srpnja 1995. godine.

Dodao je da mu je, nakon što je snimak emitiran u haškoj sudnici na suđenju Slobodanu Miloševiću, Branislav Medić, kojem se također sudi na istom procesu u Beogradu, prvi puta priznao da su "Škorpioni" snimili pogubljenje Muslimana.

Slobodan Medić je rekao da mu nisu poznate okolnosti ubojstva šestorice Muslimana.

"Branislav mi je rekao da su oficiri (Vojske Republike Srpske) izvadili iz svog vojnog vozila pincgauera šest ljudi. Spominjali su neku razmjenu za zarobljene Srbe. Razmjena nije obavljena. Srbi su ubijeni, a koliko vidim i ovi su pobijeni", rekao je prvooptuženi, navodeći da pojedinosti o tome sudu može reći samo Branislav Medić.

Prvooptuženi Slobodan Medić je rekao i da bi "ubio kao zeca bilo kojeg pripadnika "Škorpiona" da je znao da taj snima zločin".

Govoreći o osnivanju "Škorpiona", Slobodan Medić je izjavio da je postrojba nastala 1992. godine, za potrebe osiguranja naftnih polja u Đeletovcima, da je kroz nju "prošlo" oko 2.500 ljudi dok nije rasformirana i da su je "financirali Naftna industrija Krajine i Vojska Republike Srpske Krajine (RSK)".

Branitelji su doveli u pitanje originalnost snimki egzekucije Muslimana i zatražili da ravnateljica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ne prisustvuje suđenju, jer će biti pozvana da svjedoči o tom video materijalu.

Sudsko vijeće kojim predsjedava Gordana Božilović-Petrović, a čine ga i Vinka Beraha-Nikićević i Vesko Krstajić, odbacilo je primjedbe obrane da Kandić ne može prisustvovati suđenju u svojstvu zastupnika porodica žrtava, budući da će biti ispitana i kao svjedok o okolnostima nabavke snimka.

Pored Slobodana Medića, za zločin kod Trnova optužnicom od 7. listopada terete se pripadnici "Škorpiona" Aleksandar (38) i Branislav Medić (39), Pero Petrašević (36) i Aleksandar Vukov (32), kao i neimenovani pripadnici postrojbe pod nadimcima "Miša Turčin", "Bobo" i "Đole Šiptar".

Postupak je razdvojen protiv "Škorpiona" spomenutih u optužnici, Milorada Momića koji je u bijegu, i Slobodana Davidovića kome se pred Županijskim sudom u Zagrebu sudi za zločin kod Trnova, ali i za zlostavljanje hrvatskih zarobljenika u Boboti u listopadu 1991. godine.

Poslije ekshumacije tijela šestorice muslimanskih žrtava na temelju DNK analiza identificirani su Azmir Alispahić (17) i Safet Fejzić (17), te Sadik Saltić (36), dok su obitelji na snimku prepoznale Smaila Ibrahimovića i Fadila Salkića, a identitet posljednje žrtve je ostao nepoznat.

Suđenje se nastavlja u srijedu.

Pročitajte više