U Beogradu skup sjećanja na Šešeljevo protjerivanje Hrvata

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

U SREDIŠTU Beograda u petak je održan komemorativni skup u povodu 30. obljetnice mitinga Srpske radikalne stranka (SRS) u Hrtkovcima na kojem je vođa radikala Vojislav Šešelj pozvao na protjerivanje lokalnog hrvatskog stanovništva, događaj koji hrvatska zajednica u Srbiji komemorira kao početak progona srijemskih Hrvata.

Skup u Ulici Kneza Mihaila organizirala je nevladina udruga Žene u crnom, istaknuvši transparent s porukom od samo jedne riječi "pamćenje".

Okupljanje, koje je osiguravalo dvadesetak uniformiranih policajaca, proteklo je bez incidenata.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) upozorio je ranije u petak da je prošlo 30 godina od početka progona gotovo 40.000 srijemskih Hrvata, a da pred pravosudnim tijelima Srbije za taj zločin i za ubojstva 25 Hrvata početkom 1990-ih nitko nije odgovarao.

Pripadnicima Žena u crnom u komemoriranju progona pridružili su se predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov i predstavnik hrvatskog veleposlanstva u Beogradu.

Za zločine nad Hrvatima u Vojvodini pravomoćno je pred UN-ovim sudom u Haagu osuđen jedino Šešelj, koji je po povratku iz haškog pritvora u svibnju 2018. kupio kuću u Hrtkovcima, simbolu progona srijemskih Hrvata.

Fond za humanitarno pravo (FHP) predstavio je u petak izvješće o suđenjima za ratne zločine u Srbiji tijekom prošle godine i upozorio da je i dalje problem što postupci u većini predmeta neopravdano dugo traju i što su tužitelji za ratne zločine neefikasni.

Od 2003., kad je to tužiteljstvo osnovano, do danas je podignuto 90 optužnica protiv 212 osoba, pravomoćno ih je osuđeno 88, oslobođene su 54 osobe, a 1700 predmeta je u predistražnoj fazi.

Rezultati rada tužitelja su "prilično skromni" i nastavi li se ovim tempom, u idućih stotinu godina ne može se procesuirati ni 50 posto tih predmeta, rekla je predstavnica FHP-a Ivana Žanić.

Pročitajte više