U Beogradu uhićeni članovi "transjadranske" mafije

U AKCIJI koju su proveli specijalci MUP-a Srbije u četvrtak ujutro u Beogradu uhićeni su 53-godišnji Boban Đorđević i 61-godišnji Dušan Vranešević iz Leskovca, a u Subotici 35-godišnji Nenad Alijević.

Trojka je uhićena po međunarodnoj tjeralici koju je za njima raspisala Italija zbog sumnji da su trgovali narkoticima, pišu Novosti. List piše kako su u zajedničkoj akciji srpskog tužiteljstva za borbu protiv organiziranog kriminala i njihovih talijanskih kolega na odjelu za borbu protiv mafije uhićene 33 osobe osumnjičene za trgovinu kokainom, povezane s grupom Amerika.

U zatvoru u Bariju završilo je 25 članova ove narkogrupe, dok je za njih petero određen kućni pritvor. Uz Srbe i Crnogorce, bandu su činili Albanci, Talijani i jedan Kolumbijac. Za 12 članova grupe vode se istrage pred pravosudnim tijelima izvan Italije. Istragom je utvrđeno kako su kokain distribuirali na sjeveru Italije i u Bariju.

Vođa Amerike bio je i Joca Amsterdam

Kriminalna skupina Amerika nastala je početkom 90-ih, a svoje je djelovanje naročito proširila nakon bijega Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam iz Beograda 1995. Sve kriminalne aktivnosti, prije svega krijumčarenje droge, preuzeo je Vojislav Raičević poznat kao Voja Amerikanac, koji je oko sebe okupio desetak momaka, uglavnom iz Crne Gore.

Nakon što su skupinu obavile sumnje da stoji iza mnogih ubojstava u Beogradu, vođa Amerike Voja Amerikanac u ožujku 1997. misteriozno nestaje. Do danas se vodi kao nestao, ali se pretpostavlja da je ubijen. Za novog vođu Amerike prema bijeloj knjizi MUP-a Srbije o kriminalnim skupinama označen je Mileta Miljanić zvani Majk.

Pročitajte više