U Beogradu ustoličen novi srpski patrijarh Irinej: Ovo je veliki dan za SPC

NOVOIZABRANI  poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej Gavrilović, svečano je danas ustoličen u Sabornoj crkvi u Beogradu u prisustvu velikog broja građana, ali i najvišeg političkog vrha Srbije, prenosi  beogradski  Blic.

Ceremoniji  ustoličenja prisustvovali su premijer Srbije Mirko Cvetković  sa  članovima Vlade, princ Aleksandar Karađorđević, ali i predstavnici ostalih crkava,  a među njima i nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, predstavnik Svete stolice i  apostolski nuncij Orlando Antonini, te  muftija Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić i reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić.

Na ustoličenju bio i Milorad Dodik


Ustoličenju je, uz predsjednicu Skupštine Srbije Slavicu Đukić Dejanović, prisustvovao i premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

Patrijarh Irinej  je u prvom obraćanju vjernicima nakon ustoličenja rekao kako je ovo veliki trenutak i veliki dan i za njega osobno, ali i za SPC i cijeli srpski narod, jer je patrijarh, kako je rekao,  "pred Bogom uvijek predstavljao povijest svojeg naroda, dijelio njegovu sudbinu, radost, ali i njegovu tragediju".

Irinej izabran izvlačenjem kuverte

Irinej je izabran u petak na sinodu Srpske pravoslavne crkve u Beogradu na tradicionalan način - izvlačenjem kuverte s imenom novog poglavara, a srpski su mediji danima prije izbora pisali kako su u postupak izbora upleteni najviši politički vrh Srbije i tajne službe.

Pročitajte više