U Beslanu ubijeno između 500 i 600 osoba?

BESLAN je nastavio u ponedjeljak pokapati svoje mrtve nakon terorističkog napada na školu u kojemu je život izgubilo 335 osoba, od kojih 156 djece.

Puno je grobova u koje se zajedno pokapaju roditelji i djeca.

Stanovnici Beslana govore da su prvi put u tom gradiću zabilježene prometne gužve. Svi su se uputili na groblje ispratiti na posljednji počinak djecu, njihove roditelje i učitelje.

A u srušenoj sportskoj dvorani nekadašnje prestižne škole zapaljene su svijeće i postavljeno je cvijeće. Uz njih nekoliko dječjih crteža koji prikazuju djecu koja plaču, javlja ruska agencija RIA Novosti.

Gotovo u svakom razredu može se vidjeti isto: razbacani udžbenici, bilježnice, na zidovima i vratima vidljivi tragovi krvi i rupe od metaka. Mjesto kojim je odzvanjao dječji smijeh pretvorilo se u groblje: tišina, ruševine, naglo prekinuti snovi...

Atmosfera u Beslanu je napeta, govore stanovnici. Mnogi misle da vlasti namjerno ne objavljuju informacije o točnom broju mrtvih, kao što se za vrijeme talačke krize govorilo o najviše 400 do 500 talaca, da bi se na kraju ispostavilo da ih je bilo više od tisuću.

Agencija France Presse, koja se poziva na djelatnika jedne mrtvačnice, navodi da je samo u nju prevezeno 394 tijela poginulih, s tim da je većina žrtava prevezena u Vladikavkaz, u mrtvačnicu republičke bolnice. Kako javlja novinar ruskih novina na Internetu Gazeta.Ru, lokalno stanovništvo koje je gledalo izvlačenje mrtvih tijela iz škole procjenjuje da je ubijeno između 500 i 600 ljudi.

Na popisu nestalih sada je 260 imena - njih nema u mrtvačnicama, niti na popisima primljenih u bolnice, javila je ruska radio postaja Eho Moskvi.

Teroristi koji su upali u školu u Beslanu prvog dana nove školske godine i uzeli za taoce djecu, njihove učitelje i roditelje, hladnokrvno su pucali u djecu. Taj je teroristički napad osuđen diljem svijeta. Telegrami sućuti i prijedlozi za slanje pomoći ruska administracija prima iz gotovo svih zemalja svijeta.

Stotine ljudi polažu cvijeće i pale svijeće pred veleposlanstvima Ruske Federacije u spomen na žrtve u Sjevernoj Osetiji.

Pročitajte više