U BiH 42 biračka mjesta za predsjedničke izbore

NA PODRUČJU Bosne i Hercegovine jutros u sedam sati otvorena su 42 biračka mjesta na kojima će hrvatski državljani koji žive u toj zemlji ili se u njoj zateknu na dan izbora moći glasovati za predsjednika Republike Hrvatske.

BiH je država u kojoj je otvoren najveći broj birališta za dijasporu jer u njoj živi najveći dio od oko 400.000 hrvatskih državljana s prebivalištem izvan Hrvatske.

Kao i na svim drugim biračkim mjestima, glasovanje bi i ovdje trebalo trajati do 19 sati a u naputku hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu birači se podsjećaju kako u slučaju da nemaju prebivalište u Hrvatskoj i nisu upisani u birački popis osim dokaza o hrvatskom državljanstvu trebaju imati i dokaz o prebivalištu u inozemstvu.

Državljani s prebivalištem u Hrvatskoj koji žele glasovati u BiH dužni su pak priložiti i potvrdu za glasovanje u inozemstvu.

Biračka mjesta uspostavljena su u Sarajevu gdje se može glasovati u zgradi hrvatskog veleposlanstva, u generalnim konzulatima u Mostaru i Banjoj Luci kao i u konzulatu u Tuzli.

Glasovati se može još u Usori, Novom Travniku, Žepču, Kiseljaku, Vitezu, Širokom Brijegu, Čapljini, Livnu, Tomislavgradu, Grudama, Ljubuškom, Čitluku, Stocu, Prozoru-Rami, Neumu, Posušju, Kupresu, Jajcu, Prijedoru, Bihaću, Seonjacima, Orašju i Odžaku.

U svim tim mjestima su radi predsjedničkih izbora za danas organizirani konzularni dani hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništva u BiH.

Pročitajte više