U BiH na snazi predizborna šutnja

U BOSNI i Hercegovini gdje se u subotu održavaju općinski izbori od jutros u sedam sati na snazi je predizborna šutnja koja će trajati sve do sutra u 19 sati kada bi se trebala zatvoriti glasačka mjesta.

Nešto više od dva milijuna i 300 tisuća registriranih birača izjašnjavat će se o kandidatima za 139 načelnika općina i gradonačelnika Banje Luke te za 3.145 općinskih vijećnika.

Za ove dužnosti natječe se više od 27.000 kandidata iz 68 političkih stranaka, 18 koalicija kao i 146 neovisnih kandidata.

Predizborna kampanja protekla je razmjerno mirno i bez obiljnijih izgreda a najzanimljivija izborna utrka vodit će se u najvećim urbanim središtima poput Sarajeva, Banja Luke i Tuzle kao i u Mostaru gdje će se birati novi sastav gradskog vijeća. U većini ovih gradova i njihovim općinama trenutačno su na vlasti oporbene stranke.

U najvažnijim sarajevskim općinama prije četiri godine vlast je preuzela Socijaldemokratska partija (SDP) koja je i u Tuzli na vlasti i to neprekidno od 1990. godine. Gradsku vlast u Banjoj Luci kontrolira Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. Stranka demokratske akcije (SDA) odnosno Srpska demokratska stranka (SDS) ne kriju kako im je najvažniji cilj preuzeti kotrolu nad ovim gradovima.

Zanimljivi bi mogli biti i izbori za skupštinu distrikta Brčko koji se održavaju prvi put nakon proglašenja tog grada posebnim područjem.

Predizborna istraživanja javnog mišljenja pokazuju kako se raspoloženje glasača nije značajnije promijenilo u odnosu na razdoblje od prije dvije godine kada su nacionalne stranke, zahvaljujuči prije svega malom odazivu birača, uspjele uspostaviti koalicijsku vlast na državnoj i entitetskim razinama.

Istraživanja koja su neovisno proveli misija OESS-a u BiH i organizacija Transparency International (TI) pokazala su kako bi mali odaziv birača mogao uslijediiti i ovoga puta.

Ankete pokazuju kako se na biralištima neće pojaviti više od 50 posto registriraih glasača a moguć je i znatno manji odaziv.

Bio je to povod predstavnicima gotovo svih stranaka da biračima sa završnih predizbornih skupova upute poruke da svakako sudjeluju na izborima. "Građane treba podsjetiti da o našim glasovima ovise mnogi procesi. Možda ne ovisi ulazak u Europsku uniju ili NATO ali mnoge druge stvari i temeljna životna pitanja rješavaju se u općinama", kazao je predsjednik Izbornog povjerenstva Vehid Šehić.

Izborno povjerenstvo najavilo je kako će prve preliminarne rezultate izbora objaviti u subotu oko ponoći.

(Hina) xrm ysb

Pročitajte više