U BiH, usred kaosa s koronavirusom, najavili javno okupljanje zbog koronavirusa

Dok cijeli svijet strahuje od smrtonosnih posljedica koronavirusa, a svjetski zdravstveni radnici i stručnjaci izdaju preporuke o načinima sprečavanja širenja, među kojima su i zabrane javnih okupljanja poput Italije, stanovnici općine Novi Grad su pozvani na okupljanje u zatvorenoj prostoriji kako bi prisustvovali prezentaciji mjera zaštite od širenja koronavirusa, piše Klix.ba

Nakon što je Klix objavio vijest o ovom neobičnom okupljanju usred kaosa s koronavirosm, organizatori su ipak odlučili otkazati događaj. 

No nevjerojatno je kako se netko uopće sjetio ovoga. 

"Zbog širenja Corona virusa u svijetu i zemljama regiona, Služba civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo organizira stručno predavanje za stanovništvo o temi 'Infekcija Corona virusom - mjere za zaštitu stanovništva u cilju sprečavanja epidemije'", naveli su u pozivu iz općine Novi Grad.

Pozvali i djecu

Predavanje je planirano da se održi u multimedijalnoj sali općine Novi Grad u petak (6. ožujka) u 19 sati. Prisutnima će se obratiti doc. dr. Rusmir Baljić, šef Klinike za infektivne bolesti KCUS-a, i mr. sci. dr. Adem Zalihić, direktor Javne ustanove Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Da apsurd bude još veći, navodi Klix.ba, na predavanje su pozvani predstavnici osnovnih i srednjih škola s područja općine Novi Grad, predškolskih ustanova, mjesnih zajednica, institucija i ustanova s područja općine, ali i svi drugi građani koji su svakodnevno u direktnom kontaktu s većim brojem ljudi.

"Predavanje se organizira s ciljem davanja određenih preporuka kako i na koji način se zaštititi od eventualne infekcije koronavirusom", rekli su.

Ovo okupljanje je u potpunoj suprotnosti s preporukama Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, o čemu dovoljno govori podatak da prve tri točke preporuka upravo govore o izbjegavanju velikih skupova.

Pročitajte više