U Bjelovaru otvorena izložba Ede Murtića

U prepunom bjelovarskom Gradskom muzeju otvorena je danas samostalna izložba svjetski poznatog slikara Ede Murtića.

Murtić je izložio 87 recentnih djela. U Maloj galeriji posjetitelji mogu vidjeti 40 gvaševa nastalih od godine 1998. do 1999., a u galeriji "Naste Rojc" 43 rada na papiru, nastala od 2000. do 2004., te četiri slike velikih dimenzija.

Neka su djela prvi put predstavljena javnosti, a jedan će dio autor darovati Bjelovaru kako bi potaknuo stvaranje središta svjetske izložbe likovnih djela na papiru.

Otvarajući izložbu pred mnogobrojnim gostima među kojima su bili i akademski slikari, predsjednik saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Petar Selem rekao je kako je ta izložba obred umjetnosti, te da je kod Murtića prisutan vitalitet kakvih je vrlo malo. Istaknuo je da je kod Murtića, uz njegov cjelovit opus, prisutno stalno obnavljanje, otkrivanje novog prostora, nove energije, te je dodao da je njegova umjetnost velika i fascinantna.

Likovni kritičar Milan Bešlić podsjetio je da je Murtić izlagao diljem svijeta i da je potaknuo zbližavanje Bjelovara i španjolskoga grada Pamplone i susret umjetnika dvaju gradova.

Gradonačelnica Bjelovara Đurđa Adlešić i ravnatelj bjelovarskoga Gradskog muzeja, akademski slikar Dubravko Adamović na otvorenju su također istaknuli vrijednost Murtićeva djela, ali i njegove osobe, zbog čega je pretprošle godine proglašen počasnim građaninom Bjelovara. Adamović je istaknuo da je to, nažalost, tek druga samostalna Murtićeva izložba u Bjelovaru. Prva je održana godine 1967., kada mu je prigodni tekst u katalogu napisao pjesnik Željko Sabol.

Budući da je prije nekoliko dana napunio 83 godine, domaćini su Edi Murtiću na otvorenju darovali tortu u obliku kataloga izložbe.

Murtić je zahvalio domaćinima i okupljenima, a posebice svojim kolegama, akademskim slikarima iz Zagreba, koji su došli na otvorenje, te je poželio da Bjelovar bude točka križanja važnih zbivanja.

Uz izložbu je izdan i katalog u boji koji na 76 stranica, pod nazivom "Hermeneutika vitalizma", sadržava tekstove likovnih kritičara, zagrebačkog profesora Milana Bešlića i Flaminija Gualdonija iz Italije.

Izložba je otvorena do 13. lipnja, a ostvarena je novcem Ministarstva kulture grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Edo Murtić rođen je 1921. u Velikoj Pisanici pokraj Bjelovara, a ostvario je više od 150 samostalnih i 300 skupnih izložaba diljem svijeta.

(Hina) xskap yjn

Pročitajte više