U blokadi hrvatska tvrtka koja radi tablete i mobitele. Je li pred bankrotom?

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

SVI računi koprivničke tvrtke Hangar 18, poznate po mobilnim telefonima NOA, od jučer su u blokadi.

Kako doznaje lokalni portal Danica.hr jedna je poslovna banka u utorak blokirala račun Hangara na višemilijunski iznos.

Njihov izvor, za kojeg tvrde da je dobro upućen u poslovanje Hangara, već tjednima ih upozorava kako će tvrtka vrlo brzo posrnuti jer više ne može servisirati goleme financijske obveze prema bankama i dobavljačima. Istodobno su iz Hangara kontinuirano puštane pozitivne vijesti o otvorenju novih maloprodajnih trgovina, ulaganju u televizore marke NOA, širenju u inozemstvo.

Prema službenim brojkama, Hangarove kratkoročne obveze (uglavnom financijske prema kreditorima) lani su skočile čak za 45 posto te su iznosile blizu 84 milijuna kuna. Dugoročne obveze pak povećale su se s 23 na 25 milijuna kuna.

"U cijelu priču vjerojatno će se uključiti i kriminalistička policija"

Tijekom prošle godine udvostručene su i obveze prema dobavljačima – sa sedam na 15 milijuna kuna. Istodobno, zalihe gotovih proizvoda su utrostručene: preklani su iznosile tri milijuna, a lani čak devet milijuna kuna.

“I te su brojke dovoljan razlog za paniku, a ja vas uvjeravam kako je stanje ovog časa stoput gore. Gotovo je. Game over“, ustvrdio je za Danica.hr jučer zaposlenik jedne banke koja prilično strahuje za svoja potraživanja prema Hangaru.

Službeno, Hangar 18 prošlu je godinu završio s prihodima od 148 milijuna kuna, što je osam posto više nego preklani. Dobit je istodobno iznosila 5,7 milijuna kuna i bila je veća za 19 posto. Uprava tvrtke u financijskom je izvještaju navela kako Hangar redovito podmiruje svoje obveze te nema opasnosti od drugačijeg scenarija.

No, ovih se dana ispostavilo kako to baš i ne odgovara istini. Kako doznaje portal Danica.hr, poslovanje Hangara češljaju porezni inspektori i financijski revizori, a njihovi izvori tvrde kako će se u cijelu priču vjerojatno uključiti i kriminalistička policija.

Hangar 18: U fazi smo restrukturiranja

U međuvremenu su se oglasili i iz tvtke, i kažu da se "nalaze u fazi restrukturiranja".

"Nakon 15 godina uspješnog poslovanja, tvrtka Hangar 18 trenutno se nalazi u fazi restrukturiranja, a to znači da će u dogovoru s bankama pokušati pronaći najbolje rješenje za postojeću situaciju.

S druge strane, s obzirom na broj zaposlenih, djelatnosti s kojima se bavi i tržištima na kojima posluje, Hangar 18 će provesti određene organizacijske promjene i uvesti poboljšanja u poslovne procese. Svima je u interesu da tvrtka sa 100 zaposlenih opstane na tržištu i da dalje normalno funkcionira jer osim Hrvatske posluje u 8 zemalja", navodi se u njihovoj objavi.

Pročitajte više