U Bosni spasila dječaka prije 17 godina, Italija je proglasila pravednicom

IVANKA Šućur prije 17 godina, za vrijeme rata, spasila je dječaka Elvisa kojeg je našla na ulici i zbog tog čina Italija ju je proglasila pravednicom. Svečanom ceremonijom pod pokroviteljstvom predsjednika Italije Giorgija Napolitana 18. listopada će u Padovi Republika Italija proglasiti Ivanku Šućur pravednicom. U Ivankino ime i u ime još dvoje građana BiH bit će posađeno drvo i otkrivena spomen ploča u Parku pravednika.

Svo troje su ovu titulu zaslužili pokazujući nesebičnost prema drugima tijekom rata. 16. listopada, Ivanka će obilježiti 17 godina otkako je u njenu kuću došao Elvis Salkanović. Elvisa je pronašla u blizini svoje zgrade u Hrasnici kraj Sarajeva 16. listopada 1992. godine, udomila ga je iako je već imala troje djece te nisu imali dovoljno sredstava za normalan život, piše Dnevni avaz.

"Kada sam išla s kanistrima po vodu dok su granate padale po nama čula sam dječji plač i tada je do mene dotrčao uplašeni dječak koji je kod sebe imao ceduljicu na kojoj su pisali njegovi osobni podaci i da mu je majka umrla, a otac pobjegao", prepričava Ivanka. Ceduljicu je sljedeći dan predala policiji, a socijalna radnica ju je posjetila i rekla kako dijete može ostati s njom. Otada je prošlo 17 godina i Elvis Salkanović sada ima 18 godina i sretno živi s Ivankom koju zove "mama".

Pročitajte više