U Britaniji bi za Božić moglo ponestati alkoholnih pića, nedostaje im vozača

Foto: EPA

TRGOVINE u Ujedinjenom Kraljevstvu bi za Božić mogle ostati bez vina i drugog alkoholnog pića jer nema dovoljno vozača za dostavu.

Naime, Britanska udruga za trgovinu vinom i alkoholnim pićem (WTSA) poslala je prošloga tjedna pismo ministru prometa Grantu Shappsu u kojem je upozorila na nedostatak vozača.

Pismo je potpisalo 48 članova udruge, piše CNN.

Odlazak iz Europske unije

"Ovo je hitna situacija za naše tvrtke i imperativ je da vlada što prije poduzme korake kako bi prije božićnog razdoblja umanjila problem nedostatka vozača", navodi se u pismu.

WTSA je također pozvala vlasti da za godinu dana produže privremenu vizu za vozače iz inozemstva.

"Već se suočavamo s velikim kašnjenjima u rokovima isporuke vina i drugih alkoholnih pića, a to povećava troškove te britanskim kupcima smanjuje izbor", naveo je Miles Beale, izvršni direktor WSTA.

Prema istraživanju britanskog parlamenta, 2019. godine 54% odraslih u Engleskoj izjavilo je da pije alkohol barem jednom tjedno.

WSTA je kazala da nekim njezinim tvrtkama treba i do pet puta duže da uvezu vino i žestoka pića nego prije godinu dana.

Vlasti kažu da je situacija pod kontrolom

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je u priopćenju rekla da ne očekuje poremećaj u opskrbi alkoholom ovog Božića.

"Vlada je brzo reagirala kako bi se uhvatila u koštac s izazovima u lancima opskrbe, do kojih je došlo zbog poteškoća na globalnoj razini; uključujući pandemiju i nedostatak vozača na međunarodnoj razini", rekao je glasnogovornik vlade.

Supermarketi u Britaniji već mjesecima imaju problema s opskrbom zbog pandemije i nedostatka radnika nakon odlaska zemlje iz Europske unije.

Vlada je izdala 5000 privremenih viza za strane vozače, ali Britanska udruga cestovnih prijevoznika rekla je da ih Britaniji treba još 100.000 kako bi se zadovoljile potrebe tržišta.

Pročitajte više