U Bruxellesu počeo sastanak Del Ponte - Solana

GLAVNA  tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte započela je u srijedu u Bruxellesu konzultacije sastankom s visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnost Javierom Solanom, s kojim će razgovarati o suradnji zemalja s prostora bivše Jugoslavije s tužiteljstvom i drugim temama vezanim uz rad tužiteljstva u 2004. godini u kojoj je predviđen završetak svih istraga ICTYa.

Del Ponte će, kako se očekuje, ocijeniti napredak suradnje pojedinih zemalja u pogledu uhićenja i izručenja optuženika koji su u bijegu, ispunjenja zahtjeva za predaju dokumenata te pristupa arhivima i dostupnosti svjedoka.

Kada je riječ o suradnji s ICTY-jem službeno stajalište EU izraženo je u zaključcima Vijeća ministara iz listopada 2003. u kojima se kaže da "puna suradna zemalja zapadnog Balkana ostaje bitan element Procesa stabilizacije i priduživanja, te da će izostanak pune suradnje sa ICTY-jem ozbiljno ugroziti njihovo daljnje približavanje EU".

Iako je u suradnji Hrvatske s Haškim sudom jedino problematična točka slučaj generala Ante Gotovine, ti su zahtjevi Vijeća ministara EU do sada u najvećoj mjeri primjenjeni na Hrvatsku, koja je od svih zemalja zapadnog Balkana najviše napredovala na putu do članstva u EU.

Del Ponte i Solana će nakon razgovora održati konferenciju za novinare. Tužiteljica će se danas u Bruxellesu sastati i s dužnosnicima Europske komisije na čelu s tajnikom za vanjske poslove Enekom Landaburom.

Poslijepodne će se Del Ponte prvi puta sastati s novim glavnim tajnikom NATO-a Jaapom De Hoop Schefferom i obratiti se članovima euroatlantskog partnerskog vijeća.

Uz spomenute teme, Del Ponte će u sjedištu NATO-a razgovarati i o suradnji tužiteljstva s članicama Saveza i mirovnim snagama NATO-a u BiH i na Kosovu.

Pročitajte više