U Bruxellesu počeo summit Europske unije o budućem Ustavu

SASTANAK na vrhu 25 sadašnjih i skorašnjih članica Europske unije, na kojem bi sudionici trebali prihvatiti prvi europski ustav, počeo je u petak ujutro u Bruxellesu, oko 10 sati.

Silvio Berlusconi, predsjednik vlade Italije, članice koja do kraja godine predsjeda Europskom unijom, proteklih je dana izražavao skepticizam u uspjeh summita, a u petak ujutro ocijenio je da bi sustav glasovanja - glavni kamen spoticanja u pregovorima članica oko budućeg ustava, mogao spriječiti dogovor.

"Sustav glasovanja je zapreka koja može blokirati cijeli sporazum, i to je šteta", rekao je Berlusconi novinarima dok je dočekao predstavnike sadašnjih 15 i budućih 10 članica prije početka dvodnevnog summita.

Promet je u petak ujutro ponešto otežan u glavnome gradu Belgije i sjedištu Europske unije, jer su sindikati javnog prijevoza upravo na taj dan počeli 24-satni štrajk. Međutim, zahvaljujući dobroj pripremi policije te s obzirom da je velik broj zaposlenih na posao došao pješice ili bicklom, usprkos neprometovanju javnog prijevoza, nije bilo prometnih zakrčenja.

Pročitajte više