U BRUXELLESU RAZGOVARALI PREDSJEDNICI HDZ-a BIH I RH BARIŠA ČOLAK I IVO SANADERI

Predsjednici HDZa BiH Bariša Čolak te RH Ivo Sanader razgovarali su u petak u Bruxellesu, na marginama 16. Kongresa Europske pučke stranke (EPPa), poglavito o slobodnoj trgovini i Sanader je tom prigodom najavio da će zajedno s predsjednikom Stjepanom Mesićem nazočiti međunarodnoj Konferenciji o investiranju u BiH 26. i 27. veljače u Mostaru, javio je u subotu Radio HercegBosne. L

Razgovor u Bruxellesu prvi je javni susret čelnika sestrinskih stranaka od neuspjelog pokušaja dogovora za utvrđivanje liste u 11. Izbornoj jedinici za izbore za Hrvatski sabor.

Čolak, koji je i ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH je u telefonskoj izjavi za Radio Herceg-Bosne u Mostaru u subotu potvrdio da premijer RH Sanader dolazi na održavanje velike Investicijske konferencije u Mostaru koja bi, najavljuju organizatori, treala privući preko 2.000 uglednih gospodarstvenika i predstavnika vlasti više od 50 zemalja svijeta.

Predsjednik HDZ-a BiH i ministar sigurnosti Bariša Čolak zatražio je za vrijeme briselskog razgovora od čelnika HDZ-a i hrvatskog premijera Sanadera da Republika Hrvatska snažnije financijski podupre Sveučilište i dovršetak gradnje Kliničke bolnice u Mostaru. Prema Čolaku Sanader je izrazio spremnost pomoći.

Dvojica sugovornika najviše su vremena posvetila potrebi jačanja međusobnih odnosa i uređenju spornih pitanja između dviju država, pa je u tom kontekstu potrebno što prije urediti i doraditi Sporazum o slobodnoj trgovini, kazao je Čolak.

Usporedno s nastavkom razgovora o stručnim pojedinostima između ministara poljoprivrede dviju zemalja, ministar sigurnosti Bariša Čolak nije isključio mogućnost da se prije održavanja Investicijske konferencije susretnu vladina izaslanstva s premijerima Terzićem i Sanaderom na čelu.

Čolak je izrazio vjerovanje da bi se sporazum, koji bi omogućio zaštitu bosanskohercegovačkih proizvođača, mogao postići do kraja veljače. To bi značilo postojanje carinskih tarifa za određene vrste proizvoda.

"U suprotnom odnosi dvije države bi se posve zakomplicirali što nikome nije cilj", rekao je.

Dodao je da je premijer Sanader naglasio kako je RH stalo do korektnih odnosa s BiH i zbog njezinih aktivnosti za pristupom Europskoj uniji.

Čolak je, u izjavi za radio, špekulacijama nazvao napise u bosanskohercegovačkim medijima da je službeni Zagreb odobrio nametanje Statuta za Mostar i uhićenje bivšeg predsjednika HDZ-a Ante Jelavića.

Oko toga nije bilo kontakata sa službenim Zagrebom, rekao je.

Sudjelovanjem na 16. Kongresu Europske pučke stranke HDZ-u BiH otvorila su se vrata pristupa toj najsnažnijoj političkoj grupaciji u Europskom parlamentu.

"Ja sam uvjeren u pozitivan ishod i da ćemo do kraja godine postati pridruženi član Europske pučke stranke", rekao je Čolak po završetku Kongresa.

To bi najsnažnijoj stranci bosanskohercegovačkih Hrvata otvorilo prostor 'da se naše inicijative bolje shvate', kazao je.

Također je izrazio uvjerenje da će i druge dvije bosanskohercegovačke stranke - SDA i PDP, čiji su predsjednici Sulejman Tihić i Mladen Ivanić bili gosti Kongresa, do kraja godine postati pridružene članice EPP-a.

Čolak je u Bruxellessu razgovarao s desetak europskih parlamentaraca iz te političke grupacije, među kojima je i Doris Pack.

(Hina) zkre rt

Pročitajte više