U Bugarskoj prosvjed proputinovaca protiv NATO-a, traže smjenu prozapadne vlade

Foto: Profimedia

Bugarska policija sukobila se danas s pristašama ultranacionalističke stranke Obnove koji su prosvjedovali protiv politika prozapadne vlade, tražeći da vlada podnese ostavku i da se zatvore vojne baze NATO-a u zemlji.

Stotine proputinovskih prosvjednika koji se protive bugarskoj potpori Ukrajini u ratu protiv Rusije okupile su se ispred zgrade parlamenta mašući bugarskim i ruskim zastavama, zviždeći i tražeći prijevremene izbore u zemlji koja ih je u posljednje dvije godine imala pet.

"Slanje oružja Ukrajini potiče rat, Bugari ne žele sudjelovati u ratu"

Mnogi su izvikivali "ostavka", a interventni policajci štitili su vladine zgrade uključujući ministarstvo obrane na koje su neki prosvjednici bacali jaja. Bugarska, koja šalje oružje Ukrajini, ukinula je prošli tjedan zabranu uvoza ukrajinskog žita.

"Bugari ne žele sudjelovati u ratu između Rusije i Ukrajine, želimo biti neutralna zemlja", rekla je Neli Tyulekova (60). Dodala je da se Bugari protive slanju oružja Ukrajini jer to "potiče rat".

Neki prosvjednici nosili su transparente na kojima je pisalo "Američke baze van! Bugarska je zona mira", referirajući se na otvaranje nove vojne baze NATO-a u toj zemlji.

"Posljednja je instrukcija gospodara Bugarske, SAD-a, da Bugarska napravi novu vojnu bazu", rekao je Kostadin Kostadinov, vođa Obnove. "NATO van!" dodao je.

Prosvjednici se sukobili s policijom

Prosvjednici su skup završili ispred spomenika sovjetskoj vojsci, sukobivši se s policajcima koji su ih pokušali spriječiti iz sigurnosnih razloga da mu se približe jer je pod skelama budući da je vlada odlučila ukloniti spomenik.

Bugarska je u četvrtak protjerala jednog ruskog i dvoje bjeloruskih državljana i zabranila im ulazak u zemlju u sljedećih pet godina po nalogu Državne agencije za nacionalnu sigurnost, po mjesnim medijima.

Pročitajte više

 

Pročitajte više