U BUZINU USKORO ULICA THOMASA JEFFERSONA I IVICE ŠNJARIĆA

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine predložit će da se dvije ulice u blizini novog veleposlanstva SADa nazovu po Thomasu Jeffersonu, američkom predsjedniku i potpisniku Deklaracije o nezavisnosti i po Ivici Šnjariću, poginulom hrvatskom branitelju iz naselja Buzin gdje se veleposlanstvo i nalazi.

To je kompromisni zaključak između prijedloga veleposlanstva SAD-a da se obje ulice nazovu po američkim dužnosnicima: T. Jeffersonu i ministru trgovine Ronu Brownu i prijedloga vijeća gradske četvrti Brezovica da se jedna ulica nazove po R. Brownu, a druga po Ivici Šnjariću.

Premda je predsjednik vijeća gradske četvrti Novi Zagreb-istok Tomislav Petrčić htio pristati na američki prijedlog, za kojeg je i Gradsko poglavarstvo preporučilo da ga se prihvati, jer se u novom naselju Buzin grade nove ulice koje bi mogle dobiti imena po braniteljima, stručni članovi Komisije (Josip Bratulić, Branimir Donat i ostali) koja djeluje pri odboru ocijenili su da bi to bio presedan.

´Na taj način svako bi veleposlanstvo moglo zatražiti da okolicu veleposlanstva neke zemlje ili kulturnog centra nazovemo stranim imenima´, čulo se na sjednici, a član Odbora iz HKDU-a Goran Bradić primijetio je da bi tako i Jugoslavija mogla zatražiti da se neka ulica imenuje po Slobodanu Miloševiću. Odbacivši takve usporedbe, član Odbora iz SDP-a Zdravko Tomac se priklonio ocjeni stručnjaka i podržao kompromis - Jefferson i Šnjarić. Osim toga, u Zagrebu već postoje Kennedyjev i Rooseweltov trg, rečeno je.

U Fond imena za imenovanje ulica, trgova i naselja uvršteno je ime Stanka Šilovića, prvog brodograđevnog inžinjera u Hrvatskoj koji je diplomirao 1923., na prijedlog Brodarskog instituta čiji je Šilović i osnivač, te ime Roberta Močiljanina, poginulog branitelja iz Retkovca na prijedlog HVIDR-e Dubrava.

Pročitajte više