U Čakovcu i Varaždinu održani prosvjedi nezadovoljnih zaposlenika u dječjim vrtićima

Foto: FAH

U VARAŽDINU i Čakovcu danas su navečer, kao i u mnogim drugim gradovima, organizirani mirni prosvjedi zaposlenika u dječjim vrtićima zbog najave izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, koje smatraju neprihvatljivima.

Zaposleni u dječjim vrtićima odlučili su reći "ne" ukidanju odredaba Državnoga pedagoškog standarda te učiteljima, to jest njihovoj prekvalifikaciji u dječjim vrtićima, a mirne prosvjede organizirali su udruge Krijesnice iz Čakovca, Verižice iz Dubrovnika, Terina iz Vukovara, Udruga odgajatelja dječjih vrtića iz Zagreba, inicijativa SIDRO te više sindikata iz područja odgoja i obrazovanja.

Valentina Bel iz čakovečke Udruge odgajatelja Krijesnice istaknula je za Hinu da su se zaposlenici dječjih vrtića odazvali na javno savjetovanje o izmjenama i dopunama Zakona te dali moguća rješenja koja bi poboljšala kvalitetu ranoga i predškolskog odgoja i obrazovanja, ali budući da mnogi njihovi prijedlozi nisu prošli, zabrinuti su za kvalitetu za koju se zauzimaju.

Zaposlenici vrtića upozorili na teške uvjete rada

"Prije svega, to je Državni pedagoški standard kao dokument koji nas svojim kriterijima usmjerava u kvalitetu. Prijedlog je da se ukine i da ministar pravilnikom donosi odluke o broju uključene djece u skupine", istaknula je Bel i dodala da je upitno što će se dogoditi u ranome i predškolskom odgoju.

Kako su organizatori istaknuli u zajedničkom priopćenju, rješenje za nadomjestak manjka odgojitelja nije u prekvalifikaciji učitelja i odgojiteljice tim prijedlogom nisu zadovoljne. Smatraju da se tako obezvrjeđuje njihova stručnost, znanje i kompetencije te sav rad i trud tijekom studija.

Zaposlenici dječjih vrtića upozorili su i na teške uvjete rada, ističući da su u nekim općinama i gradovima, kako kažu, sramotno niska materijalna prava. U zajedničkom priopćenju istaknuli su da je odgojiteljica prva učiteljica, a vrtić "prva stepenica obrazovanja", što nijedan zakon ne smije osporiti.

Pročitajte više