U Cardiffu radove izložilo šest hrvatskih umjetnika

U okviru kulturne razmjene Republike Hrvatske i Walesa, u Galeriji G39 u centru Cardiffa otvorena je izložba "The Independents" na kojoj je radove izložilo i šest suvremenih hrvatskih umjetnika.

U podrumskom dijelu galerije, poznatoj po avangardnom programu, prikazan je film Ivana Faktora (dokumentarne snimke snimljene tijekom rata u Osijeku) s tonskim zapisima iz filma Fritza Langa "M", uz šansonu Marlene Dietrich "Das Lied ist Aus" čiji je naslov ujedno i naslov ovog fascinantnog filma.

Fotografijama, snimljenima u Kaznionici u Lepoglavi, predstavlja se Igor Grubić, dok Ana Sertić i Ana Hušman u svom fotografskom radu ispituju odnos individualnog i globalnog.

Kristina Leko u svom video projektu "O mlijeku i ljudima" razgovara s obiteljima u Hrvatskoj i Mađarskoj, analizirajući život ljudi na selu u širem društvenom kontekstu na prijelazu iz socijalizma u kapitalizam i integraciju u Europsku uniju.

Plakat sa slikom prodavačice iz Name postavljen je na oglasnom stupu ispred galerije, a drugi dio instalacije Andreja Kulunčića nalazi se na posljednjem katu galerije.

Autorica izložbe je Leila Topić, koja će 24. rujna u Cardiffu održati predavanje o suvremenoj hrvatskoj umjetnosti.

Izložbu su organizirali Ministarstvo kulture, hrvatsko veleposlanstvo u Londonu te WaleArts International.

(Hina) pp/xmc ymc

Pročitajte više