U CAVTATU OTVORENA RODNA KUĆA VLAHE BUKOVCA

U Cavtatu je večeras nakon 14 godina ponovno otvorena rodna kuća Vlaha Bukovca, jednoga od najpoznatijih hrvatskih slikara i začetnika hrvatskoga modernog slikarstva. L

Od 1976. kućom upravlja dubrovačka Umjetnička galerija, na prvom i drugom katu koje su bila izložena Bukovčeva djela i inventar kuće.

Rad Galerije Bukovac prekinut je 1991. nakon srbijansko-crnogorske agresije na Cavtat, a djela su premještena u Umjetničku galeriju u Dubrovniku.

Godine 2001. novcem Ministarstva kulture i konavoske općine počinje obnova kuće, u koju je uloženo tri milijuna kuna. Usporedno s obnovom kuće počela je i restauracija zidnih oslika iz Bukovčeve mladosti, koje su tek malim dijelom do sada bili prikazani javnosti, a u travnju ove godine u Cavtat su vraćeni Bukovčeva ostavština i umjetnička djela.

U prigodi otvarenja kuće izloženo je i 30-ak Bukovčevih djela nastalih od njegove pariške, preko cavtatske i zagrebačke do posljednje, praške, faze.

Rodnu kuću Vlaha Bukovca svečano je otvorio općinski načelnik Luka Korda, a prigodnim riječima okupljenima su se obratile ravnateljica konavoskog Muzeja i galerije Marina Desin te zamjenica ministra kulture Branka Šulc.

Šulc je istaknula kako je riječ o velikom događaju za hrvatsku kulturu, jer je Bukovčeva uloga nezaobilazna i za hrvatsku, i za europsku umjetnost.

(Hina) xhs ysp

Pročitajte više