U čekaonici Sv. Duha umrlo dvoje pacijenata. Beroš: Inspekcija utvrdila propuste

Foto: Pixsell/Slavko Midzor

MINISTAR zdravstva Vili Beroš danas je potvrdio da je inspekcijski nadzor pronašao propuste na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu (OHBP) zagrebačke Kliničke bolnice Sveti Duh, u čijoj je čekaonici krajem veljače preminulo dvoje pacijenata.

"Čekamo snimke kamera"

"Izvidi zdravstvene inspekcije još traju, čekaju se snimke kamera. No preliminarno mogu reći da su pronađeni propusti u organizaciji rada u OHBP-u KB-a Sveti Duh", izjavio je Beroš nakon obilaska obnove KBC-a Sestre milosrdnice. Dodao je da za sada ne može iznositi pojedinosti, već samo može reći da su "nađeni određeni propusti".

Ako inspekcija utvrdi veće inkriminacije ili propuste, obratit će se Upravnom vijeću bolnice i tražiti daljnje postupanje, koje uključuje i smjenu ravnatelja ili odgovornih osoba. 

O sisačkoj bolnici: Izvidi u završnoj fazi

Beroš je rekao i da su u završnoj fazi izvidi inspekcije u sisačkoj bolnici o slučaju dviju starijih žena koje su u toj bolnici smjestili na isti ležaj. Vezano uz taj slučaj, kaže ministar, zdravstvena inspekcija priprema prijedlog dopisa prema Upravnom vijeću.

Dodatno su obavljeni i izvidi u Zavodu za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije, a Beroš je najavio i postupanje u okviru udruge Hitna 194 zbog objavljivanja određenih fotografija.

"Podignut je optužni prijedlog prema prekršajnom sudu zbog kršenja zakona o zaštiti prava pacijenata, a uslijedit će i penalizacije ili sankcioniranje drugih djelatnika s obzirom na to da su takvo ponašanje i takva situacija nedopustivi", rekao je ministar o slučaju sisačke bolnice.

"Zadovoljan sam radom Maje Grbe Bujević"

Ako on osobno ne bude zadovoljan postupanjem upravnih vijeća u slučaju sisačke županijske bolnice odnosno gradske bolnice Sveti Duh, ponovio je da uvijek ima mogućnost postupiti sam tražeći smjenu ravnatelja.

Potvrdio je da razgovara i s ravnateljicom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Majom Grbom Bujević, ali i s predstavnicima Udruge 194 te da zajedno moraju iznaći način kako unaprijediti funkcioniranje hitne medicinske pomoći.

Osvrnuo se i na prijedlog donošenja novog zakona o hitnoj pomoći, rekavši da on nema ništa protiv ako će ju to unaprijediti. Upitan je li zadovoljan radom ravnateljice Maje Grbe Bujević (inače i saborskom zastupnicom HDZ-a), odgovorio je "načelno - da" te odbio ulaziti u obrazloženja takvog odgovora.

Odgovorio sestrama i tehničarima

Vezano uz prosvjede medicinskih sestara, tehničara i nemedicinskog osoblja, ponovno je nabrojio sva povećanja plaća i koeficijenata u zadnjih nekoliko godina, kao i da su u srpnju 2022. značajno povećani koeficijenti magistrama sestrinstva i glavnim sestrama.

"Nedavnom izmjenom uredbe povećan je koeficijent od 3 do 5.8 posto za druge različite kategorije sestara i ostale radnike u zdravstvu, a određenim dodacima na uvjete rada i odgovornost plaće su povećane u rujnu 2019. za 3 odnosno 5 posto", rekao je ministar.

Ponovio je i da se donosi novi zakon o plaćama u javnim i državnim službama, nakon kojega će se do kraja godine donijeti dvije nove uredbe o koeficijentima u javnim i državnim službama i unaprijediti materijalna prava.

"Nema mjesta nestrpljivosti, donošenje zakona i izrada dviju novih uredbi su pred nama. Novim zakonom će se razriješiti sve te silne dvojbe i konačno će se uniformirati sustav plaća u javnom i državnom sektoru", poručio je.

Pročitajte više