U Chicagu žele ukloniti Meštrovićev spomenik?

Foto: Wikipedia/Ivo Pletikosić

U CHICAGU je osnovano Povjerenstvo za pregled više od 500 javnih spomenika u sklopu "projekta rasnog iscjeljenja i povijesne procjene". U srijedu je objavljen popis od 41 spomenika koji su problematični iz različitih razloga.

Među njima su i Indijanci - Strijelac i Kopljanik našeg kipara Ivana Meštrovića o kojem je, kako kažu iz spomenutog povjerenstva, potrebna javna rasprava.

Chicago Monuments Project smatra da je Meštrovićev rad neprikladan. Konačna odluka još nije donesena, ali su izdvojeni oni spomenici o čijoj će sudbini odlučivati javni dijalog. Baš Meštrovićevi Indijanci sporni su zbog "romantiziranog i reduciranog prikaza Indijanaca". 

Riječ je o jednom od najvažnijih spomenika jednog hrvatskog autora izvan zemlje. 

Razmatranju spomenika u Chicagu pristupilo se iz više razloga, a kako navode na stranicama Povjerenstva, to su sljedeći:

  • promocija narativa o "bijeloj supremaciji"
  • iznošenje netočnih i/ili ponižavajućih karakteristika američkih Indijanaca
  • memorizacija pojedinaca povezanih s rasističkim djelima, ropstvom i genocidom
  • predstavljanje selektivnih, prejednostavnih, jednostranih pogleda na povijest
  • nedovoljno uključuju druge priče, posebno one o ženama, ljudima druge boje kože i temama rada, migracija i izgradnje zajednice
  • stvaranje sukoba između skupina ljudi koji u tim umjetničkim djelima vide vrijednost ili onih koji to ne vide.

Indijanci u Chicagu poznati po gotovo anatomski realnim mišićima i činjenici da nemaju oružje

Indijanci u Chicagu su dvije brončane konjičke skulpture koje stoje na trgu Congress Plaza na zapadnom ulazu u veliki Grant Park u Chicagu. Izradu skulptura financirala je zaklada Benjamina Fergusona.

Visoke su oko pet metara, a s podestom sežu gotovo jedanaest metara uvis. 

"Meštrovićeve najbolje monumentalne skulpture su njegovi Indijanci u Chicagu; oni nisu previše očito stilizirani: mišići konjanika su gotovo anatomski realni", pisao je Duško Kečkemet, hrvatski povjesničar umjetnosti o Meštrovićevom radu.

Premda je prvotno htio postaviti po jednu skulpturu kauboja i Indijanca, Meštrović se odlučio za američke starosjedioce kako bi očuvao uspomenu na indijanska plemena koja su nekoć obitavala u prerijama Illinoisa. Meštrovićeva skulptura posebna je po tome što nema oružja. 

 

Pročitajte više