U čiji džep ide lova od humanitarnih koncerata za razminiranje?

EROS RAMAZZOTTI, poznati talijanski pjevač veliki je humanitarac pa mnoge nije iznenadila činjenica da je odlučio cjelokupni prihod s nedavnog zagrebačkog koncerta, koji je održan u sklopu promotivne turneje za njegov novi album "Ali e Radici", pokloniti u humanitarne svrhe. Tako je novac od ulaznica skoro pune Arene išao za akciju "Za siguran korak" Udruge "Pas u humanitarnom djelovanju" koja skuplja novac za edukaciju pasa minotragača u sklopu projekta razminiranje Hrvatske. 

HCR: Nikada nismo dobili niti jednog psa

Problem je u tome što u Hrvatskoj već godinama ne trebaju psi minotragači, a Hrvatski centar za razminiravanje (HCR) nema pojma o toj akciji, niti ima ikakve koristi od te humanitarne udruge koja godinama u Hrvatsku dovodi svjetske zvijezde.

Štoviše iz HCR-a su nam potvrdili kako od Udruge koja djeluje već devet godina, nikada nisu dobili niti jednog psa minotragača. Mladen Crnković, predstojnik Ureda ravnatelja HCR-a objasnio je za Index  da nemaju apsolutno nikakvu suradnju s tom udrugom, a  kako saznajemo Hrvatska se odavno riješila pasa minotragača poklonivši ih Bosni i Hercegovini jer se već godinama koristi tehnika razminiravanja strojevima.

Sve manje pasa u korist strojeva

"Još uvijek se koriste psi minotragači kao jedna od metoda pri humanitarnom razminiranju, međutim, u nekoliko posljednjih godina zamjećujemo da tvrtke koje su registrirane za humanitarno razminiranje sve manje koriste pse u svojim metodama, više koriste sve sofisticiranije strojeve za razminiranje. HCR ne može utjecati na izbor metoda koje će pojedine tvrtke izabrati, na kraju HCR kontrolira kvalitetu posla", ističe u razgovoru za Index Crnković dodajući kako prema saznanjima HCR-a "nije poklonjen niti jedan pas iz humanitarne udruge za potrebe humanitarnog razminiranja".

Predstojnik ravnatelja HCR-a ističe da nemaju nikakvih informacija je li pas koji je navodno osposobljen u humanitarnoj udruzi poklonjen možda kojoj tvrtki.

Od kuma soula, jazz dive do ćelave pjevačice

Da ne bi bilo zabune neprofitna i nevladina Udruga "Pas u humanitarnom djelovanju", kako smo napisali u uvodu, postoji od 2000. godine, a poznati su po organiziranju koncerata najpoznatijih svjetskih glazbenih zvijezda. Osim Ramazzottija u Zagrebu, u lipnju je novac za tu humanitarnu udrugu skupljala i irska pjevačica Sinéad O'Connor koncertom u pulskoj Areni. Humanitarci su doveli prije par godina i legendarnog Jamesa Browna, tzv. Kuma soul glazbe, a svoj veliki koncert imala je i Neda Ukraden u Dvorani Vatroslava Lisinskog te niz domaćih zvijezda od Majki, Urbana, Marijana Bana, Opće opasnosti i drugih.

Trenutno se po svim medijima "vrti" besplatna reklama, odnosno poziv na koncert jazz dive Diane Krall, koja će također "sve dati" u humanitarne svrhe, a organizator je Udruga "Pas u humanitarnom djelovanju". 

Prvi čovjek Udruge: Otišlo za Mungose

"Vidjeli ste da zagrebačka Arena nije bila baš popunjena, nismo baš dobro prošli", rekao je na početku razgovora, pomalo se žaleći predsjednik Udruge "Pas u humanitarnom djelovanju" Zvonko Jurić za Index, govoreći s ponosom kako je doveo Ramazzottija u Hrvatsku naglašavajući kako su u devet godina svog "humanitarnog rada" osposobili 10 timova i 20 pasa.

"Ma nemamo baš suradnju s HCR-om jer je njihova strategija da psi ne trebaju. Uostalom, šest pasa poklonjeno je privatnoj tvrtki DOK-ING, a ostatak Mungosima", tvrdi Jurić priznajući kako mu nije baš jasna strategija da se HCR rješava pasa pa je pravo pitanje za koga onda idu psi. 

Valja naglasiti da je AKD Mungos tvrtka-kćer u sklopu HCR-a pa se čini nevjerojatnim da krovna organizacija za razminiravanje nema podatak da je čak 14 pasa poklonjeno njihovoj tvrtki. Isto tako treba istaknuti kako DOK-ING, na kojeg se poziva Jurić, proizvođač jednih od najboljih svjetskih strojeva za razminiranje pa je opet nejasno što bi kod njih radili psi minotragači. 

Puno košta i traje pola godine...

Zanimljivo je kako je službena stranica godinama ugašena, ali u posjedu smo dopisa od 25. kolovoza 2008. godine kada je Humanitarna udruga "Pas u humanitarnom djelovanju", tražila pomoć od gradonačelnika Koprivnice Zvonimira Mršića u kojem stoji da su do tada odškolovali 10 pasa koji su "uključeni u proces razminiravanja u Hrvatskoj". U dopisu koji bi trebao detaljno objasniti rad Udruge nema podataka gdje se točno nalaze ti psi.

"Obuka jednog tima traje oko 6 mjeseci i povezana je s izuzetno velikim troškovima", izvijestio je Jurić gradonačelnika Mršića moleći ga za pokroviteljstvo za nastup rock benda Majke te da im stavi na raspolaganje sportsku dvoranu bez naknade.

Kome i zašto?

Ako baš nikome ne trebaju psi minotragači, pitanje je na kraju za koga i za čiji račun se uopće skuplja novac te se organiziraju koncerti koji se pod krinkom "humanitarnog" gotovo uvijek izbore za besplatnu promociju u medijima i koju plaćenu kartu više. Jer ipak je to  - humanitarnog karaktera.

Zašto humanitarna udruga skuplja sredstva za pse koji se poklanjaju firmama koje na tržišnom principu dobivaju poslove na natječajima i naplaćuju svoje usluge od države?

Pročitajte više