U Dalmaciji ima 250 liječnika, a 100 će ih kroz 6 godina otići u mirovinu

Foto: Dino Stanin/Pixsell

OD 250 liječnika obiteljske medicine u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u sljedećih šest godina čak stotinu će otići u mirovinu, upozorava ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Dragomir Petric. To, međutim, nije najveći problem u tom Domu zdravlja jer zbog nedostatka medicinskih sestara u puno ordinacija liječnici i stomatolozi primorani su raditi sami.

"Srednji kadar postaje još veći problem od liječnika jer kada nema liječnika, ambulanta je zatvorena i pacijenti idu drugdje, a što kada se ostane bez medicinskih sestara, pogotovo sada u vrijeme epidemije gripe? Prije bi liječnici na zamjene dolazili sa Zavoda za zapošljavanje, no sada to više nemamo, tako da je prije nekoliko dana u Splitu nedostajalo šest liječnika", rekao je Petric Hini.

Liječnici se ne javljaju na natječaje na Lastovu, Visu i Sućurju

Osim toga, liječnici koji su trenutno na raspolaganju ne žele početi raditi, primjerice, na Lastovu ili Visu. Zbog toga je stalno otvoren natječaj za radno mjesto liječnika u Sućurju na Hvaru, koji bi se trebao brinuti o 300 pacijenata.

Uz plaću se nudi i stan te godišnji bonus od 50.000 kuna, ali na natječaj se nitko ne javlja, stoga troje liječnika iz Jelse svakodnevno putuje i izmjenjuje se u ambulanti u Sućurju. 

"Ja kao ravnatelj Doma zdravlja ne mogu nagovoriti mlade liječnike da odu na otoke i u Zagoru. Trenutno u našoj županiji nedostaju tek tri liječnika koji bi bili zaposleni na neodređeno vrijeme. Nedostatak liječnika kod nas je još uvijek mali, no u perspektivi to je vrlo ozbiljan problem", kaže Petric.

Tijekom ljeta tri liječnice dale otkaz

Proteklog ljeta su tijekom godišnjih odmora tri stalno zaposlene liječnice, koje su pokrivale ambulante u Sućurju, Selcima na Braču i Grohotama na Šolti, dale otkaz i otišle raditi kao zamjene u Split, navodi Petric.

S obzirom na to da po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti u hitnoj pomoći mogu raditi mladi liječnici koji su netom završili Medicinski fakultet i tako stječu iskustvo, trenutno je dvadesetak takvih liječnika zaposleno na određeno vrijeme u Domu zdravlja.

Od srpnja 2020. u obiteljskoj i hitnoj medicini smjet će raditi samo oni specijalizirani za to područje

Oni mijenjaju liječnike koji su na specijalizaciji, na bolovanju ili su otišli u mirovinu. Tako rade sve dok i sami ne dobiju specijalizaciju, ali od 1. srpnja 2020. godine ni to više neće moći jer će u obiteljskoj i hitnoj medicini smjeti raditi samo oni sa specijalizacijom iz tih područja.

U Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije 70 posto ordinacija je u koncesiji, dok 30 posto djeluje pri Domu zdravlja, među kojima u 90 posto slučajeva rade specijalisti ili liječnici na specijalizaciji.

Pročitajte više