U Daruvaru 12.000 stanovnika i 10.000 automobila, na registraciji se uštedi do 800 kuna

Ilustracija: FaH, Index

GRAD DARUVAR ima 12 tisuća stanovnika, a gotovo 10 tisuća registriranih vozila. Razlog gotovo dvostrukog povećanja registriranih vozila je taj što osiguranje automobila u prosjeku stoji 800, a teretnih vozila i do tisuću i pol kuna manje nego u Zagrebu, javlja Dnevnik.hr.


Osim stanovnika Daruvara na gubitku je i država pa se tako u proračun, zbog legalne snalažljivosti tvrtki, uplati manje i do pola milijuna kuna na godinu.

Posljednjih su godina pravne osobe najviše registrirale osobne automobile.

Pravne osobe u Daruvaru 2011. imale su registrirano 597 osobnih vozila, četiri godine kasnije taj broj se je povećao na 2355 vozila. Razlog je tome gotovo osamstotinjak kuna jeftinija registracija. Daruvarčani negoduju i strahuju od povećanja premija koje će morati plaćati osiguranju.

Slična priča je i kod teretnih vozila u 2011. pravne osobe u Daruvaru registrirale su 432 teretna vozila. Svega 4 godine poslije taj broj je skočio na 1730 registriranih vozila.

Pri registraciji, na primjer teretnog vozila u Daruvaru, poslodavcima u džepu ostaje i do 2000 kuna po vozilu. Razlog toliko jeftinije registracije leži u činjenici da Daruvar spada u prometno najmanje rizična mjesta u RH.

Gradonačelnik je svjestan da mnogi iskorištavaju njegov grad te se boji kako će se ovakva situacija rezultirati povećanim osnovnim osiguranjem,

MUP je također svjestan problema, ali ne može ništa. 'Ministarstvo, iako svjesno navedenog problema, nije u mogućnosti putem eventualnih izmjena određenih propisa koji se odnose na registraciju vozila, riješiti navedeno pitanje na način koji bi doveo do uspostavljanja nekog pravednijeg načina izračuna cijene osiguranja. Što se tiče fiktivnih prijava prebivališta službenici Policijske postaje Daruvar vrše terenske provjere', kažu u MUP-u.

Pročitajte više