U Đakovštini se ponovno pojavila trihineloza

ZAVOD za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije utvrdio je nedugo nakon prestanka epidemije trihineloze s izvorom zaraze u selu Dragotinu novu epidemiju te bolesti u Đakovštini, sa žarištem u Satnici Đakovačkoj i za sada s četiri zaražene osobe.

Trihinela je otkrivena na seoskom imanju čiji su vlasnici u svinjokolji zaklali četiri tovljenika i meso dali na pregled za koji tvrde da je bio negativan na trihinelu. Pregledom uzoraka mesa koji je proveo Zavod za javno zdravstvo u suhomesnatom proizvodu kulenovoj seki utvrđen je uzročnik trihinele.

Voditelj Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo dr. Ivan Valek kaže da je najnoviji slučaj specifičan, jer su se prve zaraze pojavile još u početku siječnja te da je epidemija otkrivena tek sada, jer je dio zaraženih mislio da je posrijedi gripa, a dio se svjesno nije javljao liječniku.

´Zavod reagira kad zaprimi prijavu liječnika, a zaraženi se u početku nisu javljali liječniku. Stoga se ne treba čuditi ako među njima ima i onih koji su trihinelu ´prehodali´, t.j. preboljeli. S obzirom na tako dug protok vremena, one koji su jeli prijeporne suhomesnate proizvode podvrgavamo pregledu krvi, no svi to ne žele pa ih uvjeravamo da je to za njihovo dobro´, kaže Valek i dodaje da su do sada otkrivene četiri zaražene osobe.

Strahuje se da je broj konzumenata zaraženih suhomesnatih proizvoda iz spomenutoga seoskog dvorišta velik. Valek dodaje da će se o čitavu slučaju više doznati idućih dana.

Pročitajte više