U Dolcu Donjem otkriven spomenik Branimiru Jeliću

U Dolcu Donjem u Dalmatinskoj zagori danas je, uz prigodnu svečanost, otkriven spomenik hrvatskom političkom emigrantu dr. Branimiru Jeliću. L

Podizanje spomenika financiralo je iz donacija Društvo štovatelja dr. Branimira Jelića. Spomenik je izrađen u bronci i visok dva metra, a rad je kipara Marka Gugića.

Svečanost otkrivanja spomenika počela je misom za Branimira Jelića u crkvi sv. Martina, a predvodio ju je fra Šimun Šito Ćorić.

Predsjednik Društva štovatelja dr. Branimira Jelića, Ivan Lučić, i tajnik toga društva Jakoslav Rojnica istaknuli su na otkrivanju spomenika da je Jelić radio i živio samo za jedan cilj - hrvatsku neovisnu državu. Jedan je od rijetkih koji u cijelom svom životu nema ni jednu mrlju i koji je od rane mladosti do kraja života ostao dosljedan svojoj ideji, naglasili su.

Branimir Jelić rođen je 1905. godine u Dolcu Donjem. Kao učenik i student u Splitu i Zagrebu, te kao predsjednik pravaške mladeži, razvio je intenzivnu političku djelatnost, zbog čega ga je progonila ondašnja jugoslavenska policija te je godine 1929. morao otići u emigraciju, odakle se nikad nije vratio.

Djelovao je u Austriji, Italiji, Njemačkoj i SAD-u te je povremeno zbog svoga političkog djelovanja bio zatvaran i proganjan.

Nakon Drugog svjetskog rata Branimir Jelić nastavio je s političkim radom, usmjerenim na ostvarenje hrvatske samostalnosti, kao jedan od najistaknutijih ljudi hrvatske političke emigracije. U Muenchenu je utemeljio Hrvatski narodni odbor i uređivao list "Hrvatska država".

Jugoslavenska Udba više je puta pokušala atentat na njega, a od posljedica jednog od atentata u Njemačkoj Branimir Jelić je preminuo 1972. godine te je pokopan na groblju u Muenchenu.

(Hina) xem ysp

Pročitajte više