U drugi krug litavskih predsjedničkih izbora idu Šimonyte i Nauseda

Foto: Epa

PREDIZBORNI favoriti, bivša ministrica financija Ingrida Šimonyte i neovisni ekonomist Gitanas Nauseda, sučelit će se u drugom krugu predsjedničkih izbora u Litvi, a premijer Saulius Skvernelis priznao je poraz na nedjeljnim izborima i izjavio da će podnijeti ostavku na dužnost.

Nakon prebrojenih 85 posto glasačkih listića vodi Nauseda (54) s 31 posto, slijedi Šimonyte (44) s 29 posto te Skvernelis (48) s 21 posto, prema podacima na internetskoj stranici izbornog povjerenstva.

Najavio ostavku na dužnost premijera

"Doista sam vjerovao da ću doći do drugog kruga, ali rezultat pokazuje da su moja očekivanja bila previsoka", rekao je Skvernelis pristašama u Vilniusu.

Skvernelis je rekao da će 12. srpnja podnijeti ostavku na dužnost premijera, kao što je ranije i najavio da će učiniti ako ne prođe u drugi krug.

Odgovornosti predsjednika

Drugi krug predsjedničkih izbora održat će se 26. svibnja, a na njemu će birači izabrati nasljednika Dalije Grybauskaite koja se više ne može natjecati nakon dva mandata.

U Litvi je predsjednik odgovoran za vanjsku politiku i sudjeluje na summitima Europske unije, imenuje ministre, suce, zapovjednika vojske i guvernera središnje banke, no najčešće uz uvjet da za to dobije zeleno svjetlo premijera ili parlamenta.

Pročitajte više