U dvije masovne grobnice kod Bugojna pronađeno 15 tijela

STRUČNI tim Županijskog tužiteljstva iz Travnika te Povjerenstva za nestale osobe Federacije BiH završio je postupak ekshumacije na brdu Zlatarica kod Bugojna gdje je u dvije masovne grobnice pronađeno petnaest tijela, među kojima su i dva dječja, prenijela je u srijedu federalna novinska agencija Fena.

Predsjedatelj federalnog Povjerenstva za nestale Marko Jurišić izjavio je da je ekshumacija počela još u prosincu prošle godine a nastavljena početkom ovog tjedna.

Utvrđeno je da su djeca pokopana na ovom mjestu bila stara četiri odnosno 13 godina, kao i to da je dio drugih tijela bio nekompletan pa se pretpostavlja su u pitanju tzv. sekundarne masovne grobnice.

Forenzičari nisu pronašli nikakvu odjeću, dokumente ili osobne predmete koji bi pomogli identificiranju žrtava pa će pronađeni posmrtni ostaci biti podvrgnuti metodu DNA analize što će se obaviti uz pomoć Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP).

U izvješću Fene podsjeća se da je područje Zlatarice tijekom cijelog rata bilo pod nadzorom Armije BiH te da je u blizini bio smješten kamp mudžahedina.

Također se podsjeća da se još ništa ne zna o sudbini 35 Hrvata iz Bugojna koje su zarobili upravo pripadnici Armije BiH.

Pročitajte više