U dvije županije odgođene krizme i pričesti

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

U DVIJE županije odgađaju se krizme i pričesti.

Riječ je o Primorsko-goranskoj i Dubrovačkoj županiji. Zapravo, odluku o odgodi donijele su Dubrovačka i Riječka nadbiskupija.

Nadbiskup Mate Uzinić donio je odluku o odgađanju podjele sakramenata Prve pričesti i Svete potvrde. Odluka je stupila na snagu u nedjelju, 11. travnja, i traje do nedjelje, 16. svibnja.  

"Gledajući od početka pandemije pa do danas, u našoj biskupiji trenutno je u borbi s koronavirusom najteže razdoblje i imamo najviše zaraženih po danu", piše u odluci. Zato se od 11. travnja do 16. svibnja u Dubrovačkoj biskupiji "odgađa podjela sakramenta Prve pričesti i Svete potvrde, a mise i sva druga slavlja, neovisno o tome jesu li u zatvorenom ili na otvorenom prostoru, mogu biti slavljena isključivo u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji."

U Rijeci također odgođeno

Slično piše i Riječka nadbiskupija. Kod njih odgoda vrijedi do 26. travnja.

Tamo je, zanimljivo, također nadbiskup Mate Uzinić. On se na stranicama navodi kao riječki nadbiskup i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije.

"Donesena je odluka o privremenoj odgodi podjele sakramenata Prve pričesti i Svete potvrde u Riječkoj nadbiskupiji, kao i o blagoslovu obitelji. Ona slavlja sakramenta Potvrde koje su prema utvrđenom rasporedu trebala biti slavljena u ovom razdoblju slavit će se naknadno, ovisno o epidemiološkim okolnostima. Budući da je riječ o izvanrednoj situaciji, u skladu s kan. 884, § 1 riječki nadbiskup koadjutor ovlastio je župnike da sakrament Potvrde mogu podijeliti osobno", stoji u objavi na stranicama Riječke nadbiskupije.

Pročitajte više