Pored egipatskih mumija pronađena "Knjiga mrtvih", drevan spis pun "čarolija"

Foto: Egipatsko ministarstvo turizma i starina

Arheolozi koji su iskopavali 3500 godina staro groblje otkrili su staroegipatsku "Knjigu mrtvih", svitak ispunjen čarolijama koje vode pokojnika kroz zagrobni život. Znanstvenici procjenjuju da je ovaj tajnoviti svitak, pronađen na groblju Tuna al-Gebel u središnjem Egiptu, dugačak između 13 i 15 metara. 

"Takvi su svici bili uobičajen dio pokopa u starom Egiptu, a čari u njima svojevrstan oblik nadnaravnog putnog osiguranja", rekla je Sara Cole, pomoćnica kustosa u Odjelu za antikvitete u Muzeju J. Paul Getty. Arheolozi su na tom lokalitetu uz svitak pronašli i mumije, za koje se smatra da pripadaju visokim dužnosnicima, od kojih su neke još uvijek bile u ukrašenim sarkofazima.  

Moralo se upisati ime pokojnika

Među njima je bila i mumija Ta-de-Ise, kćeri visokog svećenika. Na tom su mjestu otkrivene i posude od alabastera, u kojima su se pohranjivali organi te tisuće amuleta. Drevni Egipćani su vjerovali da put kroz zagrobni život nije baš lagan, stoga se uz pokojnika stavljao niz uputa, odnosno takozvana "Knjiga mrtvih".

Takvi svici su bili poprilično skupi jer ste morali u njih upisati svoje ime da bi imale efekta u zagrobnom životu. Neki spisi su bili u formi predloška s praznim prostorom za upisivanje imena pokojnika, dok su oni bogatiji mogli odabrati ispisane čarolije, zbog čega su takvi svitci bili jedinstveni, piše Business Insider

Knjiga mrtvih

Knjiga mrtvih je staroegipatski zbornik sastavljen od različitih religijsko-magijskih tekstova koji se u Egiptu polagao, zajedno s pokojnikom, u grob. Sastoji se od niza pojedinačnih tekstova (čarolija) i popratnih ilustracija. Trenutno su poznate oko 192 čarolije, iako ih niti jedan rukopis ne sadrži sve.

Čari su imale razne funkcije. Neke su davale preminulom mistično znanje u zagrobnom životu, druge štitile pokojnika od raznih neprijateljskih sila ili ga vodile kroz podzemni svijet. 

Pročitajte više