U Egiptu iskopan dio goleme statue Ramzesa II., drugi dio pronašli 1930. godine

Zajednička egipatsko-američka arheološka misija za vrijeme iskapanja južno od egipatskoga grada Minye otkrila je gornji dio goleme statue kralja Ramzesa II., objavilo je egipatsko ministarstvo turizma i antikviteta. Blok od vapnenca visok je oko 3.8 metara i prikazuje Ramzesa u sjedećem položaju s dvostrukom krunom i pokrivalom za glavu koje na vrhu ima kraljevsku kobru, rekao je voditelj egipatskog tima misije Bassem Jihad.

"U gornjem dijelu stražnjeg stupa statue prikazani su hijeroglifski zapisi koji veličaju kralja, jednog od najmoćnijih faraona starog Egipta", rekao je Jihad. "Poznat i kao Ramzes Veliki, on je bio treći faraon Devetnaeste egipatske dinastije i vladao je od 1279. do 1213. godine prije Krista."

Veličina statue u kombinaciji s njegovim donjim dijelom iskopanim prije nekoliko desetljeća dosegnula bi oko sedam metara. Grad El Ashmunein na zapadnoj obali rijeke Nil u starom je Egiptu bio poznat kao Khemnu, a u grčko-rimsko doba bio je glavni regionalni grad Hermopolis Magne.

Studije su potvrdile da gornji dio statue odgovara donjem dijelu koji je 1930. godine otkrio njemački arheolog Gunther Roeder, rekao je Mustafa Waziri, načelnik egipatskoga Vrhovnog vijeća za antikvitete.

Pročitajte više