U eksplozijama četiri poginula i pet ozlijeđenih Iračana

U NAJNOVIJIM incidentima u protekla 24 sata u Iraku četiri su Iračana poginula, a pet ih je ranjeno u dva odvojena izgreda u Iraku, dok su američki vojnici uhitili čovjeka za kojeg se sumnja da je pripadao specijalnim jedinicama svrgnutog režima, poznatim i kao Saddamovi ubojice, objavila je u petak američka vojska.

Muškarac, čiji identitet nije objavljen, uhićen je u raciji u Baqoubi, 60 kilometara sjeveroistočno od Bagdada. On će biti predan iračkoj policiji i izveden pred sud, ako mu se potvrdi identitet.

U noći s četvrtka na petak, dva su Iračana poginula dok su pokušavala postaviti bombu na cesti u Kirkuku. Druga dvojica poginula su u eksploziji bombe u Tikritu, rodnom mjestu Sadama Huseina.

Američka vojska izvijestila je i da su u racijama izvedenim tijekom noći i u petak ujutro pronađen tajni arsenal oružja u gradu Salman Paku, među kojim i pet raketnih minobacača, projektili protuzračne obrane i veće količine raznog streljiva.

U petak su također nepoznati počinitelji bacili ručnu granatu na dva vozila američke vojske pred hotelom Al-Karma u Bagdadu kojom je prilikom ranjeno pet Iračana, uključujući i četvoro tinejdžera.

U šiitskom svetom gradu Najafu, južno od Bagdada, u petak se okupilo oko 50 tisuća vjernika obilježavajući 40. dan od bombaškog napada u kojem je ubijen islamski svećenik Mohamed Baqir al-Hakim. Povorke ožalošćenih šiita defilirale su gradom izvikujući slogane protiv Sadama Huseina i dajući potporu Abdel-Azizu al-Hakimu, članu Vijeća za privremenu upravu Iraka i bratu ubijenog svećenika.

Pročitajte više