U eksploziji u Rijadu poginulo 13 Amerikanaca, 200 ranjenih

ATENTATORI samoubojice ubili su najmanje 29 i ranili  više od 200 osoba, uglavnom Amerikanaca i zapadnih državljana, u sinoćnjim napadima na istočni dio Rijada u kojem žive stranci.

Ciljevi triju simultano izvedenih napada bile stambene četvrti u istočnom dijelu Rijada u kojemu su živjeli uglavnom američki državljani. Prema dosadašnjoj identifikaciji, među ubijenima je 13 Amerikanaca, a navodno je pronađeno i devet tijela atentatora. Broj ranjenih vrti se oko 200.

Ministar unutarnjih poslova princ Nayef kazao je da su tri eksplozije koje su odjeknule u istočnom dijelu Rijada samoubilački napadi.

Više automobila napunjenih eksplozivom zaletjelo se u naselje koje je bilo meta.

Američki veleposlanik u Saudijskoj Arabiji Robert W. Jordan je za CNN izjavio da je više od 50 Amerikanaca ranjeno u napadima. Dodao je da je broj ozlijeđenih sigurno veći te da je u eksplozijama ranjeno i dosta drugih zapadnih državljana.

Iako nitko još nije preuzeo odgovornost za napade, australski ministar vanjskih poslova Alexander Downer je optužio terorističku mrežu al Qaedu da stoji iza atentata u Rijadu.

"Naš je dojam da se vjerojatno radi o operaciji al Qaede, posebno zato je postojalo upozorenje o mogućim atentatima u Saudijskoj Arabiji", rekao je Downer. Prema njegovim riječima, Canberra je posljednjih nekoliko tjedana bila zabrinuta zbog tih upozorenja.

Saudijske vlasti i američki državni tajnik Colin Powell za napade su optužili pripadnike terorističke mreže al-Qaide, no još nitko nije preuzeo odgovornost za njih. Powell, koji u Rijadu završava turneju po regiji, namjerava posjetiti jedno od mjesta na kojima se dogodio napad.

Za sada je poznato da je u četvrti Al-Hamra, među ostalima, poginuo sin zamjenika gradonačelnika Rijada, po jedan libanonski i australski državljanin i dvoje djece.

Saudijski veleposlanik u Londonu Turki Al Faisal novinarima je kazao kako postoje indicije da su neki od napadača bili članovi skupine 19 simpatizera al-Qaide u bijegu, uglavnom državljani Saudijske Arabije, koji su nestali 6. svibnja. Sedamnaestorici je policija ušla u trag prošli tjedan te je izvijestila kako imaju podatke o tomu da spremaju "terorističke akcije".

Napad su dosad osudile Britanija, Kina, Rusija i EU.

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da noćašnji samoubilački bombaški napad izvršen u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, ima sva obilježja al Qaide, terorističke mreže Osame bin Ladena.

"Taj nas napad podsjeća da je terorizam globalna pojava...Sjedinjene države nitko neće odvratiti od promicanja interesa mira širom svijeta", rekao je Powell na konferenciji za novinare u jordanskom glavnom gradu.

Napadače je opisao kao "kukavice". Prema američkim izvorima, Powell će bez obzira na napade u utorak posjetiti Rijad, kao što je to bilo i planirano.

Američki državni tajnik Powell stigao je u utorak u Saudijsku Arabiju, nekoliko sati nakon samoubilačkog bombaškog napada u kojem je, kako se procjenjuje, poginulo više od deset a ranjeno 160 ljudi, uglavnom zapadnih državljana.

Pročitajte više