U eksploziji uništena australska ambasada u Jakarti

U EKSPLOZIJI automobila bombe koja se dogodila u četvrtak ispred zgrade australskog veleposlanstva u Džakarti prema posljednjim podacima poginulo je najmanje osam osoba, a 168 ih je ozlijeđeno, izvijestio je glasnogovornik indonezijskog ministarstva zdravstva.

Većina ozlijeđenih puštena je na kućnu njegu nakon pomoći pružene u bolnici, a na liječenju su zadržane 24 osobe.

Nitko od osoblja veleposlanstva nije poginuo niti je teže ozlijeđen, kazao je premijer na konferenciji za novinare dodavši kako je na mjesto nesreće odmah uputio ministra vanjskih poslova Alexandera Downera. Vrata veleposlanstva su oštećena a vozila hitne pomoći odvoze lakše ozlijeđene osobe u bolnicu, javljaju svjedoci koji napominju da se eksplozija najvjerojatnije dogodila izvan zgrade veleposlanstva.

"Riječ je očito o terorističkom činu. Eksplozija se dogodila ispred zgrade australskog veleposlanstva iz čega zaključujemo da je izravan cilj napada bila Australija", rekao je Downer novinarima.

Indonezijska predsjednica Megawati Sukarnoputri u četvrtak je u pratnji ministra vanjskih poslova Hasana Wirayude i šefa indonezijske policije Dai Bachtiara obišla mjesto nesreće uz snažne mjere zaštite.


"Vrlo sam žalosna zbog ovoga što se dogodilo. Oštro osuđujem ovaj neodgovorni čin koji je odnio nedužne žrtve", kazala je.

Australija, koja je prošle godine zajedno sa SAD-om sudjelovala u invaziji na Irak, već dulje vrijeme strahuje od mogućnosti sličnih napada s ozbirom na približavanje parlamentanih izbora u zemlji. Svrha takvih napada vjerojatno je pokušati utjecati na ishod glasovanja, kako je bilo u ožujku u Španjolskoj u kojoj je u nekoliko eksplozija u Madridu poginulo gotovo 200 osoba. Australska laburistička oporba obećava angažman na povlačenju australskih trupa iz Iraka u slučaju pobjede na predstojećim izborima.

Indonezija je posljednjih godina bila poprište nekoliko terorističkih napada, od kojih je najteži bio na Baliju u listopadu 2002. godine kada su poginule 202 osobe.

Pročitajte više